Získat evropský patent je snadné ale drahé

20.02.2007 | , Finance.cz
FIRMY


Po letech zkoumání jste vynalezli převratnou věc a chtěli byste si ji patentovat v některé ze zemí Evropské unie? Poradíme vám, jak vyplnit a kam podat žádost o udělení patentu na vynález, jaké poplatky uhradit či jaké další činnosti provést.

Připravili jsme pro vás přehled základních činností, které je potřeba provést pro přihlášení vynálezu v některé ze zemí Evropské unie. Přihlášku je možné podat pouze písemně (či elektronicky), a to osobně, poštou nebo faxem (zde je nutné do tří dnů odeslat originál přihlášky v papírové podobě) a může ji podat pouze původce vynálezu nebo jeho právní nástupce. V případě, že původce vytvoří vynález ke splnění úkolů v pracovním poměru, je povinnen zaměstnavateli tuto skutečnost neprodleně oznámit a právo na patent přechází na zaměstnavatele. Platnost patentu (pokud vám jej příslušný úřad patent udělí) je v ČR stanovena na 20 let od podání přihlášky vynálezu a účinnost patentu nastane ode dne oznámení o udělení patentu ve Věstníku příslušného úřadu.

Jak vynález přihlásit
Vynález je možné přihlásit více způsoby. Mezi základní patří využití placeného patentového zástupce, prostřednictvím kterého je riziko případných chyb omezeno na minimum. Dalším způsobem je podání přihlášky v členské zemi Evropské patentové organizace (EPO), kterými jsou Německo (Mnichov, Berlín) nebo Holandsko (Haag). Zde musí být přihláška vyplněná v jednom ze tří schválených jazyků (němčina, angličtina a francouzština). Přihlášku můžete osobně podat také na Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV) v Praze. U tohoto způsobu je možné kromě výše jmenovaných jazyků vyplnit přihlášku také v češtině, avšak s podmínkou, že žadatel do tří měsicí zajistí její překlad. Posledním způsobem je podání tzv. mezinárodní přihlášky, která vychází ze Smlouvy o patentové spolupráci, a je podána buď na ÚPV v Praze nebo u Mezinárodního úřadu Světové organizace duševního vlastnictví (WIPO) v Ženevě (Švýcarsko).

Podmínky podání
Přihláška může obsahovat pouze jeden vynález nebo skupinu vynálezů, které jsou vzájemně spojeny tak, že uskutečňují jedinou myšlenku. Popis vynálezu musí být v přihlášce tak jasný, aby jej mohl uskutečnit odborník úřadu. Podáním přihlášky vzniká přihlašovateli právo přednosti, které vyplývá z mezinárodní smlouvy. Právo přednosti však musí žadatel uplatnit již v přihlášce vynálezu a na výzvu úřadu je ve lhůtě stanovené úřadem prokázat.

Postup ÚPV
Po podání přihlášky ji úřad podrobí předběžnému průzkumu a po uplynutí 18 měsíců od vzniku práva přednosti přihlášku zveřejní a toto zveřejnění oznámí ve Věstníku úřadu. Následně provede úřad tzv. věcný průzkum a rozhodně o udělení patentu. Úřad může provést také úplný průzkum, ovšem pouze pokud o něj nejpozději do 36 měsíců od podání přihlášky vynálezu požádá přihlašovatel, jiná osoby či pokud jej může úřad provést z moci úřední.

Náklady
Mezi náklady na získání evropského patentu patří především přihlašovací poplatek (800 Euro), poplatek za průzkum (2.000 Euro), poplatek za udělení patentu (1.500 Euro). K tomu je však potřeba přičíst také poplatky související s validací, kam patří náklady na zastoupení (5.500 Euro), překlady (11.500 Euro) či národní udržovací poplatky (8.500 Euro).


Důležité kontakty

Evropský patentový úřad
European Patent Office (EPO)
Erhardstrasse 27
D-80331 München
BRD
Tel.: (+49-89) 2399-0
Fax: (+49-89) 2399-4465
Internet: http://www.european-patent-office.org/
 

Zdroj: Úřad průmyslového vlastnictví, BusinessInfo.cz

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY