Jak si zřídit živnost

14.02.2007 | , Finance.cz
FIRMY


Rozhodli jste se začít podnikat na základě živnostenského oprávnění a nevíte, jak na to? Poradíme vám, jak rychle a jednoduše získat živnostenský list, na které úřady zajít, o co úředníky požádat a jaké doklady předložit.

Získání živnostenského oprávnění vyžaduje splnění všeobecných podmínek a provedení několika po sobě jdoucích činností. Pokud jste se rozhodli začít podnikat na základě živnostenského listu, všechny potřebné informace k jeho získání a následné registraci na patřičných úřadech naleznete v tomto článku.

 
Podmínky provozování živnosti

Pro provozování živnosti volné musí občan České republiky (fyzická osoba) splnit všeobecné podmínky. Patří sem dosažení věku 18 let (prokážete platným občanským průkazem či pasem), způsobilost k právním úkonům  (prokážete platným občanským průkazem či pasem), bezúhonnost (doložíte výpisem z rejstříku trestů) a předložení dokladu že nemáte nedoplatky na daních a sociálním pojištění (doklad vám vyhotoví příslušný finanční úřad). U živnosti volné není oproti živnosti vázané potřeba prokazovat odbornou způsobilost.

 
Doklady k ohlášení živnosti

Při ohlášení živnosti je živnostenskému úřadu potřeba předložit formulář ohlášení živnosti volné, výpis z rejstříku trestů (ne starší 3 měsíců), výpis z obchodního rejstříku, doklad že fyzická osoba nemá daňové nedoplatky, doklad že fyzická osoba nemá nedoplatky na platbách pojistného na sociálním zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, doklad o vlastnickém či jiném právu k objektům a prostorám k podnikání a doklad o zaplacení správního poplatku za každou živnost.

 
Postup

  • Na živnostenském úřadě požádáte o živnostenský list a předložíte požadované doklady
  • Za vydání živnostenského listu zaplatíte správní poplatek ve výši 1.000 korun
  • Do 15 dnů od doručení ohlášení živnosti vám živnostenský úřad vydá živnostenský list a identifikační číslo (IČ)
  • Do 30 dnů od získání živnostenského oprávnění se přihlásíte k registraci u místně příslušného správce daně (finančního úřadu), který vám přidělí tzv. daňové identifikační číslo (DIČ)
  • Do 8 dnů od získání živnostenského listu přihlásíte sebe (i zaměstnance, pokud jsou) u místně příslušné správy sociálního zabezpečení
  • Do 8 dnů od získání ŽL přihlásíte sebe (i zaměstnance, pokud jsou) u zvolené zdravotní pojišťovny
  • Podáte přihlášku k povinnému úrazovému pojištění za zaměstnance (alespoň minimálně 1 zaměstnance, pokud je)

 
Kontakty na úřady

Pro vyhledání kontaktních údajů příslušného živnostenského úřadu můžete využít seznam živnostenských úřadů, který naleznete na serveru www.finance.cz v sekci Firmy. Pro vyhledání příslušného finančního úřadu vám je k dispozici seznam finančních úřadů, který naleznete v sekci Daně a mzda.
 
 
Zdroj: Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon)

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY