Jak si založit firmu v Rakousku

24.01.2007 | , Finance.cz
FIRMY


Rozhodli jste se založit si v Rakousku firmu a nevíte, jak na to? Poradíme vám krok za krokem, na jaké úřady musíte zajít, jaké doklady si vzít sebou, jaké žádosti vyplnit či jaká povolení získat.

Při založení firmy v Rakousku je potřeba provést několik důležitých činností, kam patří například registrace na finančním úřadě k platbě daní, přihlášení na sociálním úřadě či zápis do obchodní komory. Ještě před založením společnosti v Rakousku je však v rámci registrační procedury nutné vybrat si předmět činnosti a zaregistrovat ho v obchodním rejstříku u příslušného místního soudu.

Tyto činnosti jsou uvedeny v Gewerbeordnung (Živnostenský zákon) a jsou rozděleny do třech typů. Prvním typem je živnost (pekař, řezník, truhlář či tesař), která vyžaduje profesní a manažerské zkoušky nebo obdobnou kvalifikaci. Druhým typem jsou další upravené činnosti (malo- a velkoobchod, obchodní zástupci, fotografové, hotely a restaurace, kosmetičky či pojišťovací agenti), které vyžadují odborné a manažerské zkoušky. Třetím typem jsou neregulované volné činnosti, které nejsou předmětem speciální úpravy Živnostenského řádu. Zde není vyžadována profesní zkouška a podnikatel musí předmět podnikání registrovat na příslušném úřadě.
 
Všechny společností řízené v Rakousku mají povinnost stát se členy obchodní komory a zapsat se do obchodního rejstříku. Do jednoho měsíce od začátku podnikání musí společnost v Rakousku kontaktovat místní finanční úřad a zažádat o DIČ. Firmy, které poskytují služby ze zahraničí, potřebují za určitých okolností zástupce pro daňovou oblast. Pokud je příjemcem služby rakouská společnost, může na ni být v některých případech přenesena dlužná DPH.
 
Sociální zabezpečení
Osoba samostatně výdělečně činná má v Rakousku povinnost během dvou měsíců od začátku podnikání informovat místní úřad příslušný pro sociální pojištění a stát se členem.
 
Povolení a oprávnění
Jakékoliv nové projekty a rekonstrukce budov musí být v Rakousku ještě před zahájením stavby schváleny stavebním odborem místní administrativy. Povolení k pobytu je vyžadováno pouze pro pobyt delší než 3 měsíce a získat je můžete na místním úřadě Policie (Identifikační průkaz Evropského hospodářského prostoru). Následně je potřeba zaregistrovat název firmy u Živnostenského úřadu a u soudu, který vede obchodní rejstřík.
 
Životní prostředí
Téměř všechny provozy a hospodářské prostory musí být v Rakousku schváleny místním úřadem, který přezkoumá všechny možné vlivy provozů na životní prostředí (odpadní vody, hluk, prach, zápach či emise nebezpečných látek). Této schvalovací proceduře nepodléhají pouze prostory bez negativních vlivů na životní prostředí (např. kanceláře). 

Závěr
Pokud vás tato problematika zaujala a rádi byste si o ní přečetli více informací, naleznete je například na serveru www.finance.cz v sekci Firmy v podsekci Založení firmy či v článku o založení společnosti v Německu.


 
Zdroj: Evropské informační centrum

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY