Jak začít podnikat jen s dobrým nápadem

07.12.2006 | , Finance.cz
FIRMY


Jste začínající podnikatel, máte zajímavý nápad, ale chybí vám finance pro počáteční rozjezd, prostory k podnikání či konzultace s odborníky? Vstupte do některého z podnikatelských inkubátorů a až na tři roky získáte tyto služby za zvýhodněných podmínek.

Podnikatelský inkubátor nabízí své služby zejména začínajícím malým a středním podnikům (MSP), jejichž hlavním předmětem podnikání je vývoj nových výrobků, technologií či služeb s potenciálem dalšího inovačního vývoje a jejich uvedení na trh. Především je určen pro začínající podnikatele, studenty či doktorandy, kteří mají dobrý nápad, ale nedostatek finančních prostředků na jeho realizaci. Cílem inkubátoru je jak výchova nadějných podnikatelů, tak i rozvoj inovačního podnikání v českých regionech a přenos výsledků vědy a výzkumu do podnikatelského prostředí.

Přehled služeb inkubátoru
Mezi základní služby, které podnikatelský inkubátor svým členům nabízí, patří například cenově zvýhodněné prostory pro podnikání (vhodné pro výrobu a poskytování služeb), konzultační a poradenské služby (například v oblastech podnikatelské plánování, finanční řízení, marketing, finanční zdroje, transfer technologií, národní i evropské programy podpory podnikání či podmínky podnikání na jednotném evropském trhu), školení pro podnikatele, různé vzdělávací akce, přístup k informacím a databázím (vysoké školy, vědeckotechnický park či výzkumný ústav), sekretářské služby, možnost používání technického vybavení (kopírka, fax, počítače či telefonní ústředna), elektronické zabezpečení objektů či možnost parkování.

Podmínky pro přijetí do inkubátoru
Pro přijetí do podnikatelského inkubátoru musí podnikatel vyplnit žádost a vypracovat stručný podnikatelský plán (Business Plan). V žádosti o přijetí do inkubátoru je potřeba vyplnit alespoň název firmy, adresu firmy, kontaktní osobu, telefon, GSM, fax a e-mail. Podnikatelský plán by měl shrnout podstatné informace o podniku včetně aktivit a cílů a měl by obsahovat alespoň položky uvedené ve vzoru podnikatelského plánu (název projektu, jméno a příjmení (či název) překladatele, trvalé bydliště (či sídlo) překladatele a IČ (pokud bylo přiděleno), právní forma, stručný popis historie firmy, hlavní záměr projektu, odbornost předkladatele, harmonogram realizace projektu, marketing projektu (rozbor trhu), personální zajištění, prostorové zajištění projektu, ekonomicko-finanční situace firmy, analýza cash-flow projektu, plán investic, leasing a rozpočet projektu).

Jak probíhá přijetí do inkubátoru
Vyplněnou žádost o přijetí do podnikatelského inkubátoru a podnikatelský plán předá podnikatel provozovateli inkubátoru, který žádosti předběžně vyhodnotí. Následně proběhne výběrové řízení, kde provozovatel posoudí kvalitu podnikatelského záměru, inovační úrovně, růstového potenciálu a ekonomické schůdnosti podnikání. Šanci mají především ty společnosti, které pracují s výsledky výzkumných, vývojových a jiných činností směřujících k vytvoření nových nebo rozšíření stávajících výrobků či služeb nebo jejich užitných vlastností, k vstupu na nové trhy, k zavedení nových postupů či změn ve výrobě, distribuci, řízení, organizaci práce nebo kvalifikaci pracovní síly. S vybranými firmami provozovatel stanoví dobu pobytu v inkubátoru (např. 3 roky) a podepíše smlouvu.

Kam se obrátit
O podporu určenou pro rozjezd podnikání začínajících podnikatelů prostřednictvím podnikatelského inkubátoru je možné požádat některé z podnikatelských a inovačních center (BIC), které se převážně zaměřují na zajištění fungování evropské sítě místních poradenských společností (tzv. BC-Net, Business Cooperation Network).
 

Sídlo BIC Název instituce Telefon e-mail, web
Praha Ústřední koordinátor sítě - Agentura pro rozvoj podnikání 224 907 640 agentura@arp.cz;
www.arp.cz
Brno BIC Brno s.r.o. 545 176 130 bicbrno@iqnet.cz;
www.bicbrno.cz
Ostrava BIC Ostrava s.r.o. 595 926 158, 902 bicova@bicova.cz;
www.bicova.cz
Plzeň BIC Plzeň s.r.o. 377 235 379 bic@bic.cz
Praha 5 BIC ČVUT Praha 257 212 870-1 office@bic.cvut.cz;
www.bic.cvut.cz
Praha 6 BIC PRAHA Technologické Centrum AV ČR 220 390 203 / 13 techno@tc.cas.cz;
www.tc.cas.cz;
www.bicprague.cz

Zdroj: Hospodářská komora České republiky

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY