Strojírenský veletrh je příležitostí nejen pro české firmy

30.06.2006 | , Finance.cz
FIRMY


V polovině měsíce září se již po osmačtyřicáté otevřou brány brněnského výstaviště a vypukne jedna z největších akcí v oblasti strojírenství. Kromě tuzemských se na něm objeví i stovky firem ze zahraničí.

Stejně jako každý podzim, i tentokrát budou brány brněnského výstaviště otevřeny, aby přivítaly desetitisíce návštěvníků. Důvod? Jedna z největších výstavních akcí regionu střední a východní Evropy – Mezinárodní strojírenský veletrh (MSV). Již minulost ukázala, jakou prestiž si tato akce získala. Brněnské výstaviště bývá v době konání veletrhu pravidelně zaplněno do posledního místa a ani letošní ročník nebude výjimkou.

Stovky vystavovatelů, desetitisíce návštěvníků
Na ploše zhruba 70.000 m2 se v areálu brněnského výstaviště představí přes 2.200 vystavujících firem z více jak 30 zemí světa, aby zde návštěvníkům ukázaly technologické novinky a trendy v oblasti strojírenského průmyslu. Zároveň se 48. ročníkem MSV proběhne v prostorách brněnského výstaviště i další akce, a to 5. mezinárodní veletrh obráběcích a tvářecích strojů IMT. Očekává se, že branami brněnského výstaviště projde více než 100.000 návštěvníků. I letos, stejně jako v předchozích ročnících, budou na veletrhu zastoupeni nejen matadoři, ale představí se i spousta nováčku. Přes čtyři desítky nových účastníků bude z Německa, řada premiér je očekávána ze Slovenska, Polska, Rakouska, Francie či Itálie.

Tabulka: Údaje o počtu vystavovatelů a návštěvníků v posledních třech letech

Statistické údaje 2003 2004 2005
Počet vystavovatelů 2215 2215 2267
   z toho zahraničních 660 739 832
Počet návštěvníků 105.586 105.349 104.837

Zdroj: BVV

Se vstupem naší země do EU přibývá v Brně zahraničních účastníků, a to nejen z některého z unijních států, ale i ze vzdálenějších teritorií jako Číny, Kanady a dalších. Zatímco před třemi lety bylo na veletrhu 660 zahraničních vystavovatelů, v loňském roce jich bylo 832. Podobný, ne-li vyšší počet zahraničních účastníků by se měl představit i letos. Jejich motivace k účasti je jasná: prostřednictvím strojírenského veletrhu hledají nové příležitosti na nových trzích střední a východní Evropy. O tom, že právě český trh patří k jednomu z nejperspektivnějších, svědčí i rozhodnutí významných světových producentů o přesunutí klíčových odvětví (např. automobilový průmysl, elektrotechnika, IT, atd.) právě do naší vlasti.

 

Graf: Podíl zahraničních vystavovatelů v letech 2000 - 2005 (v %)


Den ve znamení slovenských sousedů
A právě našim východním sousedům, slovenským firmám, je v rámci veletrhů věnována zvýšená pozornost. V rámci doprovodného programu proběhne tzv. Slovenský den, kterého by se měl účastnit i slovenský ministr hospodářství. Jeho jméno, vzhledem k čerstvým volebním výsledkům, zatím není známo. To samé platí i pro české vládní představitele.

Slovensko se opět bude prezentovat v hojném počtu, kdy je očekávána zhruba stovka firem. Kromě tradičních slovenských vystavovatelů se letos objeví i 12 nováčků. Největší expozici bude mít US Steel Košice s expoziturou 250 m2, která obsadí celý pavilon M.

Rozděleni, ale přec spolu
V rámci připravovaného Mezinárodního strojírenského veletrhu a slovenské účasti na něm, proběhlo na bratislavské půdě setkání představitelů slovenského průmyslu a obchodu, zástupců průmyslových svazů, českých novinářů a jejich slovenských protějšků. Řeč byla nejen o účasti slovenských firem na MSV, ale i o pozitivním vývoji v oblasti spolupráce společných expozicí českých a zahraničních firem, o čemž svědčí společná zahraniční účast na moskevském strojírenském veletrhu.

Na tomto neformálním setkání také zazněla otázka státní podpory slovenským vystavovatelům. Pokud se chtějí slovenské firmy prezentovat na některém z mezinárodních veletrhů, nemohou ze strany slovenské vlády resp. kompetentního ministerstva očekávat žádnou výraznější podporu (na rozdíl od českých kolegů, kteří mají v případě zahraničních výstavních expozic nárok na uhrazení části nákladů od Ministerstva průmyslu a obchodu). Slovenské firmy sice mohou využít podpor a dotací z eurofondů, ovšem díky velice složité administrativě se k tomuto kroku jen málokterá odhodlá.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY