Evropský řidičský průkaz do roku 2012

12.05.2006 | , Finance.cz
FIRMY


Ministři dopravy Evropské unie po několika letech vyjednávání konečně schválili návrh Evropské komise týkající se zavedení evropského řidičského průkazu. Tento jednotný průkaz bude přehlednější a bezpečnější.

Po dvou letech vyjednávání se ministři dopravy Evropské unie dohodli a dne 27.3.2006 schválili návrh Evropské komise z roku 2003 týkající se zavedení evropského řidičského průkazu. Jednotný řidičský průkaz, který je vzhledem podobný kreditní kartě, má za úkol nahradit více než 110 druhů průkazů, které nyní používají řidiči v členských státech Evropské unie. Doba platnosti nového průkazu bude podle nových pravidel stanovena na deset let. Členské státy však budou mít pravomoc tuto dobu o pět let zvýšit a také rozhodnout, zda budou při prodlužování požadovat lékařské vyšetření. Směrnice také členským státům umožní rozhodnout o tom, jestli budou jejich průkazy obsahovat mikročipy s elektronickými informacemi o držiteli.

Hlavní předností evropského řidičského průkazu je především větší přehlednost, zvýšení bezpečnosti silničního provozu a díky propojení informačních sítí členských států také zamezí tzv. cestování za řidičskými průkazy. V budoucnu tedy už nebude možné si při odebrání řidičského průkazu z důvodu závažného dopravního přestupku získat nový průkaz v jiné členské zemi a nechat si jej uznat ve své zemi.

Směrnice také nově zavádí řidičský průkaz na moped, který byl v mnoha členských zemích automatický vydáván zároveň s oprávněním pro osobní automobily. Další novinkou je zavedení pravidla postupného přístupu k silnějším motocyklům. V praxi tento krok pro osoby znamená být ve věku minimálně 24 let a splnit teoretické a praktické testy a mít praxi na slabších motochyklech.

 
  

 
Po formálním schválení ve druhém čtení Evropským parlamentem vstoupí směrnice v platnost ještě v letošním roce a použitelná bude nejpozději na konci roku 2012. Zavádění evropských řidičských průkazů bude v jednotlivých členských zemí EU postupné a pro výměnu starých řidičských průkazů bude platit přechodné období v délce dvaceti let. Počínaje rokem 2032 by měl být v celé Evropské unii používán pouze výše jmenovaný jednotný evropský řidičský průkaz.

"Evropský řidičský průkaz má obrovský význam pro bezpečnost silničního provozu a pro boj proti podvodům. Zjednoduší cestování po Evropě a odstraní byrokratické překážky. Všichni řidiči budou držiteli přehledných moderních řidičských průkazů, které budou přijímány ve všech členských státech. Jsem rád, že Rada k této dohodě úspěšně dospěla," uvedl po dohodě Rady ministrů místopředseda Komise Jacques Barrot.

 

Zdroj: Zastoupení Evropské komise v ČR, Evropský parlament

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY