Co dělat, když zaměstnávám občany SR a nevím jak u nich provést roční zůčtování daně?

20.02.2006 | , Finance.cz
FIRMY


Vlastníte společnost s ručením omezeným, zaměstnáváte několik slovenských občanů a nejste si jistí, zda u nich můžete roční zůčtování daně provést podle českých nebo slovenských zákonů? Poradíme vám, jak na to.

V poradenském centru můžete položit dotaz z oblasti investic, daní, bydlení, pojištění, financování bydlení, mezd nebo sociálního a zdravotního pojištění. Této možnosti využívá mnoho našich čtenářů a my pro vás každý týden jeden vybíráme. Dnes vám ukážeme situaci, kdy majitel společnosti s ručením omezeným zaměstnává i několik slovenských občanů a není si jistý, jakým způsobem u nich může provést roční zůčtování daně.

Dotaz od našeho čtenáře:
Dobrý den. Jsme s.r.o. a zaměstnáváme na HPP i několik slováků. Podepsali prohlášení a chtějí roční zúčtování daně? Mohu ho provést nebo se ně vztahují zákony SR? Co všechno mi musí doložit? Jak postupovat v případě, že část roku pracovali na Slovensku a část roku v Čechách? Děkuji za odpověď.
 
Odpověď od našeho poradce:  
Dobrý den, nerezidentům ČR, kteří pobírají příjmy ze závislé činnosti od plátce se sídlem v ČR a vykonávají práci na našem území, můžete na jejich žádost udělat roční zúčtování záloh na daň z příjmů. Musí být splněna podmínka, že zde v ČR měli příjem ze závislé činnosti od jednoho nebo od více plátců postupně za sebou, podepsali Prohlášení poplatníka a nemají povinnost podat přiznání k dani z příjmů. Těmto poplatníkům můžete odečíst pouze základní odpočet a to v plné výši, bez ohledu na dobu, kterou na území ČR pracovali. Pro účely daňového přiznání v SR jim vystavíte potvrzení o výši příjmů a výší zaplacené daně z příjmů. V případě provedeného ročního zúčtování se uvádí výsledná daň dle ročního zúčtování. Zaměstnanci, kteří měli příjmy i na území SR, mají povinnost podat daňové přiznání ve Slovenské republice.

 
Více se dozvíte na našem Poradenském portálu.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY