Jak se liší americké a české zaměstnanecké výhody?

16.02.2006 | , Finance.cz
FIRMY


Pouze správně motivovaný pracovník je pro firmu přínosem. Motivačních faktorů je celá řada. Zatímco v tuzemsku vévodí stravenky, v zámoří získává popularitu zkrácený pracovní týden.

Dobrá motivace zaměstnanců zvyšuje pracovní výkon a zároveň správná struktura motivačních faktorů může pomoci optimalizovat náklady firem. V současnosti mají firmy k dispozici celou řadu zaměstnaneckých výhod, s jejichž pomocí lze nejen výrazně zvýšit ohodnocení zaměstnanců, ale navíc výrazně ušetřit na mzdových nákladech. A to především díky daňovým úsporám a úsporám na sociálním a zdravotním pojištění.

Proč výhody?
Důvody pro zaměstnanecké výhody neboli tzv. benefity jsou zřejmé. Kromě zvýšení reálného příjmu totiž umožňují poskytnout zaměstnancům další nadstandardní služby nepeněžního charakteru. S jejich využitím mohou firmy svým zaměstnancům přispívat a motivovat je k zajištění na stáří, mohou jim poskytnout zajištění v nepříznivých životních situacích nebo zvýšit stravovací komfort.

Stravenky tuzemským lídrem
A že jde o věc zcela běžnou dokazují statistiky. Jak vyplývá z průzkumu, který si nechala vypracovat společnost Sodexo Pass, tuzemská jednička na trhu poukázek, některou z výhod poskytuje svým zaměstnancům 88 % soukromých firem a dokonce 99 % veřejných a státních institucí. Stravenky, penzijní připojištění, bezplatné kurzy, příspěvky na kulturu či sportovní aktivity. To je pouze zlomek možností, které mohou firmy svým zaměstnancům nabídnout. Zatímco soukromé firmy vydávají měsíčně něco mezi 300 a 3000 korunami na zaměstnance, u státních organizací je tato částka nižší, uvedla agentura ČTK.

Základním motivačním prvkem zaměstnaneckých výhod v tuzemsku jsou stravenky, a to bez ohledu na to, zda jde o státní organizaci či soukromého vlastníka. Tuto formu výhody využívá 70 procent soukromých firem a 94 procent státních organizací. Na dalších místech jsou pak příspěvky odlišné. Zatímco soukromé firmy sázejí na penzijní připojištění a na jazykové a vzdělávací kurzy, státní organizace preferují příspěvky na kulturu a rekreaci.

Žebříček strýčka Sama
A jaká je situace v oblasti zaměstnaneckých výhod v jedné z nejvyspělejších zemí světa - v USA? Společnost AFIN BROKERS, a.s. zveřejnila na začátku tohoto týdne zajímavou analýzu týkající se právě benefitů. Jsou v ní zveřejněny výsledky soutěže o nejlepší společnost, která dokáže vytvořit pro své zaměstnance nejvhodnější pracovní podmínky. Tuto soutěž, která je pro americké společnosti velmi prestižní záležitostí, každoročně vyhlašuje Magazín Fortune s pomocí Work Institute a má svoje jasně stanovené požadavky. Kritériem byly jako obvykle požadavky na osmiletou existenci společnosti a více než jeden tisíc zaměstnanců. Pro tento rok se do soutěže zapojilo 466 společností, což je o 110 společností více než v loňském roce.

Na samý vrchol se vyšplhala jedna z nejznámějších biotechnologických společností, společnost Genentech (DNA), jejíž zaměstnanci dostávají ročně na různých benefitech až 10.000 USD. V těsném závěsu je loňský vítěz, potravinový řetězec Wegmans Food Markets, který kromě příspěvků na výuku nabízí také štědré platební balíčky. Třetí místo zaujal rafinerský gigant, texaská energetická společnost Valero Energy (VLO).

Tabulka: Žebříček nejlepších „benefitových společností“

Pořadí ankety - TOP 10 Nejznámější v první stovce
1. Genetech (DNA) 25. Cisco Systems (CSCO)
2. Wegmans Food Marks 26. Goldman Sachs (GS)
3. Valero Energa (VLO) 37. American Express (AXP)
4. Griffin Hospital 42. Microsoft (MSFT)
5. W.L.Gore & Associate 52. Eli Lilly (LLY)
6. Container Store 64. FedEx
7. Vision Service Plan 73. Yahoo (YHOO)
8. J.M.Smucler (SJM) 96. Ikea
9. Recreational Exuipment 99. Marriott International (MAR)
10. S.C.Johnson 100. Nike (NKE)

Zdroj: AFIN BROKERS, a.s.


Třídenní víkendy
Jak se v této zprávě dále uvádí, nejvíce propagovaným benefitem posledních let v zámoří je zkrácení pracovního týdne a prodloužení víkendu. Desetihodinová pracovní doba umožňuje rozdělit týden na 4 pracovní a 3 volné dny. Tuto výhodu poskytuje celých 81 firem ze 100 a její atraktivita předčila i v Americe tolik ceněné celoplošné krytí zdravotní péče.

Netradiční benefity
Bezpochyby zajímavé přilepšení k výdělku nabízí společnost Timberland Company (TBL), (41. místo v žebříčku), která přispívá 3000 USD při koupi vozidla s kombinovaným zdrojem pohonu. Již zmíněná trojka žebříčku, Valero Energy, hradí plnou zdravotní péči včetně důchodových příspěvků. V Eli Lilly (LLY) dostávají těhotné ženy při odchodu na mateřskou jeden měsíční plat navíc.

Nešetřete výhodami!
Zavedení i sebelepších výhod ještě není zárukou kvalitněji odváděné práce či zvýšené produktivity, a tedy ani vyšších tržeb. Přesto zpravidla platí, že se zvyšující se spokojeností zaměstnanců roste i jejich loajalita. Vzhledem ke skutečnosti, že většina společností z „top ten“ amerického žebříčku je na předních místech ve svém oboru, je vidět, že zaměstnanecké výhody mají své opodstatnění.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY