Mohu si výdaje na hlídání dětí vložit do nákladů?

05.01.2006 | , Finance.cz
FIRMY


Z důvodu nedostatku času jste si s manželkou na hlídání vašich dětí najali chůvu a nyní přemýšlíte, jak by bylo možné tyto náklady získat zpět? Poradíme vám, jak na to.

poradenském centru můžete položit dotaz z oblasti investic, daní, bydlení, pojištění či financování bydlení a nově také dotaz na mzdy, sociální a zdravotní pojištění a firemní financování. Této možnosti využívá mnoho našich čtenářů a my pro vás každý týden jeden vybíráme. Dnes vám ukážeme situaci, kdy si manželé najali chůvu na hlídání dětí a ptají se nás, zda by si jeden z nich nemohl dát výdaje za chůvu do nákladů nebo zda by jim tyto výdaje nemohl hradit jejich zaměstnavatel.

Dotaz od našeho čtenáře:
Dobrý den, jsem zaměstnanec na plný pracovní úvazek a mám 2 malé děti. Manžel je živnostník (místo podnikání v místě bydliště - grafické a reklamní služby). Oba jsme plně pracovně vytíženi a musíme si platit chůvu na hlídání, která má ŽL na hlídání dětí a fakturuje nám měsíčně. Babičky hlídat nemůžou a tak je chůva pro nás jedinou možností, pokud chceme oba pracovat. Je nějaká možnost, aby si tento náklad dal manžel do nákladů? Nebo je nějaká možnost, aby firma, která mě zaměstnává mi hradila hlídání dětí a dala si tyto faktury do nákladů? Děkuji vám za odpověď.
 
Odpověď od našeho poradce:  
Váš zaměstnavatel v tomto vztahu figurovat nemůže. Jinak se obávám, že náklady na chůvu si jako položku snižující základ daně neuplatníte ani Vy ani Váš manžel. 

S pozdravem Dytrich Petr, JUDr.

 

Více se dozvíte na našem Poradenském portálu.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY