Elektronické mýtné se blíží

21.09.2005 | , Finance.cz
FIRMY


Do výběrového řízení na dodavatele systému mýtného se přihlásila čtyři konsorcia. Již v říjnu začne výběrová komise jednotlivé nabídky posuzovat a s vítězem tendru se podepíše smlouva.

Česká vláda se rozhodla systém elektronického mýtného pro kamiony o hmotnosti přes dvanáct tun spustit již v lednu 2007. Důvodem je hustota nákladní dopravy, která v Česku od loňska po vstupu do Evropské unie stoupla o třetinu. Do výběrového řízení na dodavatele systému mýtného na českých dálnicích se přihlásila čtyři konsorcia. Jednotlivé nabídky se pohybovaly v rozmezí 15,1 - 33,7 miliardy korun. Nejlevnější nabídku na dodávku a provoz elektronického mýtného učinilo konsorcium Ascom Fela (15,1 mld. Kč), Damovo a ABD Group. Druhou nejnižší nabídku učinila Autostrade (17,5 mld. Kč) a třetí Kapsch PVT (22 mld. korun). Naopak nejvyšší nabídku podalo konsorcium A-WAY s AŽD PRAHA (33,7 miliardy korun).

Dne 6. října začne výběrová komise jednotlivé nabídky posuzovat a s vítězem tendru se podepíše smlouva. V lednu 2006 by měl vybraný generální dodavatel začít s budováním systému elektronického mýtného, aby se ve druhé polovině příštího roku mohl spustit zkušební provoz a zbyl čas na odstranění případných technických problémů. V první fázi by se mělo zpoplatnit 970 kilometrů a od ledna 2008 pak dalších 1100 km vozovek. Jedná se tedy nejen o dálnice, ale i o rychlostní komunikace, ale silnice první třídy.

Mnoho velkých světových firem, jako například Logica CMG, IBM Business Consulting Services, Siemens, Transtoll, Sanef (Francie), Q-Free (Norsko), T-Systems International nebo Appian Group (Nizozemsko), se nakonec do soutěže nepřihlásilo. Především jim vadí, že dodavatel nese všechna rizika a stát žádná. Dále uvádějí, že za 10 měsíců není možné satelitní mýtný systém postavit a že dosud není schválen zákon, na základě kterého se bude mítné vybírat.

"Podmínky byly náročné. Chceme pro Česko získat dodavatele, který nejrychleji a nejlevněji vybuduje mýtný systém, jenž přinese nejvyšší příjmy," říká náměstek ministra dopravy Jiří Kubínek.

Pro zavedení elektronického mýtného je nutné schválení novely zákona č. 13/1997 o pozemních komunikacích. Tento vládní návrh novely zatím prošel v parlamentu prvním čtením a na druhé si bude muset počkat až do listopadu.

"Připomínek poslanců je skutečně mnoho. My však potřebujeme, aby novela byla schválena do konce letošního roku, a to se snad ještě stihne,“ uvedl ministr dopravy Milan Šimonovský.

 
Zdroj: ČTK

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY