Jak se podniká v Indii

15.07.2005 | , Finance.cz
FIRMY


Indie byla vyhlášena šestou nejatraktivnější zemí pro zahraniční investory. Pokud však chcete na tento trh vstoupit, doporučujeme vám si o Indii předem zjistit co nejvíce informací.

Indie představuje jeden z největších a rychle se rozvíjejících trhů světa, který má rád vyspělé technologie a know-how. Na druhé straně je tento trh chráněný určitou bariérou zvyklostí, je nutno počítat s konkurencí v podobě rozsáhlé místní výroby, značnou nabídkou levné pracovní síly, vysokým clem (až 40 %) a vysokým stupněm byrokratizace státní správy.

Podmínky úspěchu
Při vstupu na indický trh se vám vyplatí navázat spolupráci s místní konzultantskou firmou, nebo své aktivity provázat s místní firmou, případně jmenovat zástupce. Obchodování s pomocí místních zástupců je obvyklé a v mnohých případech dokonce  nezbytné. V každém případě dobře zvažte rozsah pravomocí pro tohoto zástupce. V praxi se osvědčilo zastupování formou "ad hoc" s omezenou platností a možným prodloužením smlouvy v závislosti na výsledcích práce zástupce. Je důležité dobře se seznámit s indickým trhem, distribučními a také prodejními kanály. Doporučujeme vám také osvojit si znalosti tamějších obchodních zvyklostí. Při jednání s indickými firmami se vám budou hodit.

Nejzajímavější oblasti podnikání
Mezi výrobky, které čeští exportéři v roce 2004 vyvezli do Indie nejčastěji, především patřily strojírenské součásti jako např. díly pro montáž vozů Škoda a Tatra, obráběcí stroje, textilní stroje a zařízení, polygrafické stroje a zařízení, díly pro energetiku, ložiska, vstřikovací čerpadla, regulační a ovládací technika, kuličková ložiska, atd. Co se týče nestrojírenských položek, jednalo se nejčastěji o plastické hmoty, optická vlákna, fotomateriály, skleněné a papírové výrobky, atd. Z Indie do České republiky byla v minulém roce přivezena bavlna, nenahraná média pro záznam zvuku, chemikálie, textilní výrobky, léčiva, plasty, strojírenské části, kožedělné výrobky a zemědělské plodiny. Podle průzkumů CzechTrade čeští exportéři v roce 2004 vyvezli do Indie zboží v celkové hodnotě 5 127 828 tis. korun a dovezli zboží za 4 654 578 tis. korun.

Mezi nejzajímavější odvětví bude pro české exportéry v příštím roce rozhodně patřit:

  • energetika
    - rekonstrukce stávajících a budování nových elektráren, výstavba malých energetických zdrojů, využití větrné a sluneční energie
  • infrastruktura
    - modernizace lokomotiv, budování nových dálnic s tím související dodávky zařízení pro nové benzinové stanice, dodávky signalizačních zařízení na železnice, modernizace letišť, budování menších silnic na venkově
  • rozvoj průmyslu
    - dodávky strojů a zařízení do podporovaných průmyslových odvětví  (textilní, kožedělný, farmaceutický) , informační technologie, biotechnologie, zpracování zlata a kamenů
  • zajištění vody
    - výroba pitné vody, čistění odpadních vod
  • rozvoj turistiky
    - budování turistické infrastruktury
  • ekologická doprava
    - trolejbusy
  • výživa obyvatel
    - investice do zemědělství, zvýšení výroby hnojiv, potravinářský průmysl
  • růst životní úrovně
    - dodávky spotřebního zboží
  • civilní letectví
    - malá letadla, radarová zařízení
  • dodávky zdravotnických zařízení

Zřízení podniku nebo kanceláře
Každý žadatel o zřízení podniku nebo kanceláře musí splnit podmínky Zákona o společnostech v Indii (Indian Companies Act 1956) a dodržet Pravidla Centrální banky. S žádostí se obrátíte na Centrální banku (Reserve Bank of India - RBI) a předložíte jí rozsah předpokládaného působení, výpis z obchodního rejstříku a výsledek hospodaření mateřské společnosti za poslední finanční období. Souhlas s otevřením kanceláře je většinou zasílán do jednoho měsíce. Detailní informace získáte na stránkách Ministerstva obchodu a průmyslu v sekci Secretariat for Industrial Assistence (SIA). 

Jako zahraniční žadatel můžete v Indii založit:

  • 100 % vlastněnou společnost (company) nebo společný podnik s indickou firmou (joint-venture)
  • pobočku (branch office)
    - můžete vykonávat obchodní činnost
  • kontaktní kancelář (liaison office) 
    - jedná se o zastoupení cizí firmy za účelem průzkumu obchodních možností, která nemůže vykonávat obchodní činnost
  • projektovou kancelář (project office)
    - otevírá se za účelem zpracování jednoho konkrétního projektu

Investování
Indie byla vyhlášena šestou nejatraktivnější zemí pro zahraniční investory. Důvěru v investování do Indie však stále negativně ovlivňuje nedostatečná infrastruktura a nestálé dodávky energie. Dalším problémem je to, že indické předpisy a sami indičtí partneři stále vyžadují značně rozsáhlé zapojení místního průmyslu (například při výrobě osobních automobilů, v energetice, těžkém strojírenství atd.). Zahraniční investice jsou povoleny ve všech průmyslových odvětvích s výjimkou strategických odvětví jako je např. obranný průmysl a železnice. Investice musí být provedena v souladu s předpisy a určeném časovém limitu zaregistrována. Souhlas od Centrální banky (Reserve Bank of India - RBI) vyžadován není. Nejperspektivnějším odvětvím pro investice je rozhodně automobilový průmysl. Mezi další perspektivní odvětví patří oblast infrastruktury (z toho hlavně energetika), strojírenství, civilní letectví, oblast informačních technologií, farmaceutický průmysl, zdravotnictví a turistika. Detailní informace získáte na stránkách Secretariat for Industrial Assistance.

Seminář pro firmy
Pro české firmy, které chtějí začít v Indii obchodovat, připravila státní agentura CzechTrade seminář s názvem Indie - země nových možností. Podnikatelé se na tomto semináři měli možnost seznámit s odlišnostmi v obchodním styku, s problémy a riziky číhajícími na české exportéry nebo např. s používáním vhodných smluvních a platebních instrumentů. "Indie se sice rychle rozvíjí, ale už není tím nenáročným trhem jako kdysi. Firmy musí počítat se silnou světovou konkurencí a s požadavky na zapojení domácího průmyslu. Chtěli jsme domácí exportéry varovat před překážkami, které na ně na indickém trhu čekají a zároveň jim poskytnout užitečné rady jak je úspěšně překonat," uvádí Jitka Hanzlíčková, generální ředitelka agentury CzechTrade.

Kontakt
Velvyslanectví České republiky v Indii
Embassy of the Czech Republic
50-M, Niti Marg, Chanakyapuri, New Delhi, 110 021
tel:  009111/26110205, 26110318, 26110382, 26886218, KO-26889225
fax:  009111/26886221
e-mail: newdelhi@embassy.mzv.cz
web: www.mzv.cz/newdelhi

Velvyslanectví Indické republiky v ČR
Valdštejnská 6, Praha 1 - Malá Strana, 118 00
tel:  257 533 490
fax:  257 533 378, 257 533 285
e-mail: indembprague@bohem-net.cz, eiprague.comwing@nextra.cz
 

Zdroj: CzechTrade, MZV

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY