Jak založit firmu v Německu

25.05.2005 | , Finance.cz
FIRMY


Chcete si v Německu založit firmu a nevíte, jak to provést? Připravili jsme seznam činností, kde vám krok za krokem poradíme, na jaké úřady musíte zajít, jaké doklady si vzít sebou, jaké žádosti vyplnit, jaká povolení získat, atd.

Rozhodli jste se založit si v Německu podnik a nevíte, jak to provést? Poradíme vám. Připravili jsme pro vás přehled všech činností, které jsou v Německu povinné.

  1. Ověření podpisů u veřejného notáře
  2. Zápis podnikání v obchodním rejstříku
  3. Registrace podnikání na městském úřadě
  4. Povolení pro výkon řemesel
  5. Členství v komoře řemesel
  6. Získání profesního diplomu
  7. Licence po prokázání zvláštní praxe
  8. Registrace na německém úřadu práce
  9. Sociální pojištění


Ověření podpisů

Jedná se o ověření podpisu firmy, jednotlivce a zakladatelů veřejné obchodní společnosti veřejným notářem (po předložení pasu nebo průkazu totožnosti) popř. ověření společenské smlouvy u společnosti s ručením omezeným.


Zápis podnikání

Podnikatel musí zajít na obchodní rejstřík u místně obchodního soudu a požádat o zápis podnikání. Sebou si musí vzít společenskou smlouvu a notářské ověření podpisů.


Registrace podnikání

Dále je nutné zajít na místní (městský) úřad (Ordnungsamt) a požádat o registraci podnikání. Na úřadu musíte předložit pas nebo občanský průkaz (eventuálně zvláštní povolení pro některé typy podnikání), osvědčení o zápisu v obchodním rejstříku a notářsky ověřenou kopii společenské smlouvy.

Městská rada bude automaticky informovat o nové firmě tyto instituce:

  • Finanční úřad (Finanzamt)
    - přiděluje DIČ, nevyžaduje se zvláštní registrace pro platby DPH
  • Průmyslová a obchodní komora (Industrie- und Handelskammer) nebo Komora řemesel (Handwerkskammer)
    - pro každý podnik v Německu je povinné členství v jedné z těchto komor
  • Oborový svaz (Berufsgenossenschaft)
    - povinné, pokud má firma zaměstnance
  • Úřad práce (Arbeitsamt)
    - pokud má firma zaměstnance, úřad práce jí přidělí IČO
  • Zdravotní pojišťovna (Allgemeine Ortskrankenkasse AOK)
    - zaměstnanci, kteří mají příjem nižší, než daný limit, musí být povinně zaregistrováni

Pozn: Všechny výše uvedené instituce nově založené firmě pošlou relevantní dokumenty a informují ji o případném povinném členství a dalších povinnostech.


Povolení pro výkon řemesel

Na základě práva EU jsou přes-hraniční služby umožněny. Německá strana však vyžaduje povolení nebo registrace pro výkon řemesel vyjmenovaných v příslušném zákonu (Handwerksordnung) nebo v oblastech podnikání řešených zvláštní úpravou. DPH musí firmy platit za služby vykonané na území Německa a za zboží prodané v Německu. Příjmy firmy z podnikatelských aktivit na německém území podléhají německé dani z příjmů. Na základě těchto informací vám doporučujeme zaregistrovat se u příslušného finančního úřadu. Na každého zaměstnance firmy se sídlem na území EU, který pracuje na německých stavbách, se vztahuje kolektivní smlouva (Allgemein verbindlicher Tarifvertrag für das Bauhauptgewerbe und Baunebengewerbe). Důvodem je zamezení dumpingových mezd na staveništích na německém území.


Komora řemesel

Profese, jako např. malíři nebo tesaři, se musí povinně stát členy místní komory řemesel (Handwerkskammer). Avšak povolání, jako např. farmaceuti nebo architekti, mají povinnost stát se členem zvláštní profesní komory.


Profesní diplom

V Německu je profesní diplom vyžadován u těchto řemesel a oborů podnikání:
  • v zákoně o řemeslech je uvedeno 127 řemesel 
    - pro řemeslníky ze zemí Evropské unie bude vydáno zvláštní povolení
  • výroba a obchod týkající se farmaceutických a mléčných produktů
  • profese, jako např. architekt, účetní, právník, atd.


Licence

Pro provozování níže uvedených podnikatelských činností (kromě malých podniků jednotlivce) je nutné vlastnit licenci. Tuto licenci můžete získat po prokázání zvláštní praxe a splněním dalších podmínek příslušných institucí. Konkrétně se jedná o osobní a nákladní přepravu, podnikání v oblasti bezpečnosti, výrobu a obchod se zbraněmi, obchod s nemovitostmi, obchod s investičními a finančními produkty, domovy důchodců, licitátory, autoškoly, zastavárny.


Úřad práce

Pokud má váš podnik alespoň jednoho zaměstnance, musí se zaregistrovat u místního německého úradu práce (Arbeitsamt). Po registraci vám úřad práce vydá registrační číslo podniku. Pro platby DPH se zvláštní registrace nevyžaduje.


Sociální zabezpečení

Pro majitele nebo partnery sociální pojištění povinné není. Může však být vyžadováno, pokud jeden z partnerů ve společnosti vlastní minoritní podíl a z jeho pozice ve společnosti vyplývají osobní rizika a příjmy blížící se více pozici zaměstnance než partnera.

 

Důležité německé internetové stránky

 

Zdroj: Evropské informační centrum

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY