Čínské banky v ČR: Zpočátku pro čínské firmy, poté důraz na lokální trh

17.06.2016 | , Finance.cz
FIREMNI FINANCE


Nárůst zastoupení čínských bank na českém trhu přispěje podle analytiků ke zvýšení obchodu mezi oběma zeměmi a vytvoří základ pro čínské investice ve střední Evropě. Čínské banky na českém trhu mohou v první fázi poskytovat financování a transakční služby čínským firmám v regionu. Časem se pak mohou snažit získat výraznější podíl na lokálním bankovním trhu. Česko je po Španělsku a Francii třetí evropskou zemí, jejíž firmy budou v Číně na online nákupním portálu e-Mall prodávat své výrobky.

Jedna z největších světových bank, čínská ICBC (Industrial and Commercial Bank of China), otevře v Česku svou pobočku. ICBC je po Bank of China druhou velkou čínskou bankou, která otevře svou pobočku v Praze. Česko tak podle premiéra Sobotky naplňuje svou snahu stát se finančním centrem čínských institucí pro region střední a východní Evropy. "Tato pobočka by měla znamenat nejen obsluhu České republiky, ale i některých dalších zemí, kde doposud ICBC své zastoupení nemá," uvedl po slavnostním podpisu memoranda předseda české vlády.

Podpisem memoranda vstup ICBC ve čtvrtek během návštěvy premiéra Bohuslava Sobotky v Číně stvrdili český státní tajemník Tomáš Prouza a zástupce čínské banky. Jednání o navázání budoucí spolupráce vede ČR mj. i s bankovními domy China Development Bank a China Construction Bank.


Čínština, jazyk budoucnosti?
Uprostřed čínského podnikatelského snu
Na hradecké univerzitě se bude učit čínština

V první fázi orientace na čínskou komunitu

"Čínské banky se na tuzemském trhu budou soustředit především na podporu obchodu mezi oběma zeměmi a zároveň na vytváření podhoubí pro čínské investice ve střední Evropě," uvedl hlavní investiční stratég společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Dodal, že v první fázi budou úzce spjaty s čínskou komunitou v našem regionu a až časem lze čekat, že své aktivity rozšíří.

Podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka čínské banky na českém trhu mohou v první fázi poskytovat financování a transakční služby čínským firmám v regionu. Časem se pak mohou podle něj snažit získat výraznější podíl na lokálním bankovním trhu.

Hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda upozornil, že globální význam čínské ekonomiky rok od roku roste a je tak zcela přirozené, že čínské banky expandují do zahraničí. "Růst zastoupení čínských bank na českém území přispěje k zintenzivnění vzájemného obchodu mezi oběma zeměmi a k usnadnění investic čínských subjektů v ČR," uvedl.

Česká sekce na e-Mall

Zároveň s podpisem memoranda byla zahájena činnost české sekce na online nákupním portálu e-Mall, který provozuje ICBC. Ten patřil v roce 2015 mezi e-shopy s největším obratem v Číně. Česko je po Španělsku a Francii třetí evropskou zemí, jejíž firmy na něm budou prodávat své výrobky. Čínští zákazníci, kteří si online nákupy velmi oblíbili, budou moci objednávat tradiční české potraviny, nápoje nebo sklo. "Je to zhruba třetí největší internetová prodejní síť v Číně, je to příležitost pro české výrobce, aby nabízeli své výrobky přímo čínským odběratelům," poznamenal premiér.


ČTK, Lukáš Pololáník
Štítky:

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE