Roste počet firem, které chtějí přijímat nové zaměstnance

14.06.2016 | , Finance.cz
FIREMNI FINANCE


Tuzemští zaměstnavatelé budou ve třetím čtvrtletí přijímat nové pracovníky. Zvyšovat počet zaměstnanců plánuje devět procent oslovených firem, naopak propouštět se chystají tři procenta. Vyplývá to z pravidelného průzkumu společnosti Manpower uskutečněné na vzorku 750 zaměstnavatelů v soukromém i veřejném sektoru v ČR.

V předchozím čtvrtletí hlásilo nábor zaměstnanců sedm procent firem, propouštění tři procenta oslovených společností. "Optimismus zaměstnavatelů což se týče tvorby pracovních míst je velký," uvedla generální ředitelka ManpowerGroup ČR Jaroslava Rezlerová.

Třetí čtvrtletí je na trhu práce tradičně nejsilnějším obdobím v roce díky sezónním pracím ve stavitelství, zemědělství nebo hotelnictví. I po očistění od těchto sezónních vlivů je proti loňsku výraznější zájem zaměstnavatelů o pracovníky na všech pozicích včetně málo kvalifikovaných.

Podle Rezlerové je nyní dokonce nedostatek i u lidí s nízkou kvalifikací. Je to trend, se kterým se Česká republika v posledních letech nesetkala. Nedostatek lidí je tak například v call centrech. Optimismus se navíc v poslední době šíří od velkých společností i do menších firem, což je ukazatel zdravě fungující ekonomiky, dodala Rezlerová.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE