Co dělat, když si chci založit eseróčko

20.04.2005 | , Finance.cz
FIRMY


Založení firmy může být tvrdým oříškem hlavně díky zbytečné administrativní náročnosti. Nevíte, jak založit eseróčko a jak je charakterizováno? Poradíme vám.

Charakteristika
Společnost s ručením omezeným patří k základním typům tzv. kapitálových společností. Její základní jmění (kapitál) tvoří vklady společníků. Těch může být maximálně 50 a je jedno, jestli to jsou fyzické nebo právnické osoby. Za porušení povinností odpovídá společnost celým svým majetkem, jednotlivý společníci však pouze do výše svého zapsaného a doposud nesplaceného vkladu.


Obchodní jméno
Obchodní jméno společnosti stanoví valná hromada na svém prvním zasedání. Jméno společnosti musí obsahovat text "společnost s ručením omezeným", nebo alespoň jednu z přípustných zkratek:

  • spol. s r.o. nebo
  • s.r.o.

Žádné jiné zkratky obchodní zákoník neumožňuje.


Společenská smlouva
Minimální náležitosti zakládací smlouvy přesně upravuje zákon a jsou to tyto:

  • Obchodní jméno
  • Sídlo
  • Určení společníků a uvedení jejich sídla, resp. trvalého bydliště
  • Předmět podnikání vznikající společnosti
  • Výše základního jmění a výše vkladů jednotlivých společníků
  • Jména a bydliště prvních jednatelů a způsob, jakým jednají za společnost (samostatně, společně, minimálně dva,...)
  • Jména a bydliště členů dozorčí rady (pokud se zřizuje)


Vklady (základní kapitál společnosti)
Vklady mohou být peněžité i nepeněžité. U vkladů musí být dodržena podmínka dělitelnosti tisícem. Základní kapitál je podle zákona minimálně 200 000 korun a vklad od jednoho společníka minimálně 20 000 korun. Při založení společnosti musí být splaceno minimálně 30 % vkladu každého společníka,  celkově minimálně 50 % celkově zapsaného vkladu. Podíl každého společníka zároveň představuje jeho účast na společnosti. Výše podílu se určuje jako poměr k celkovému kapitálu společnosti.


Řízení společnosti
Na řízení společnosti se podílí jednatelé. Podle zakládací smlouvy jednotlivě nebo společně. Statutárním orgánem je tedy jednatel (jednatelé), nejvyšším orgánem je ale valná hromada společníků. Jednatel a společník nemusí být jedna a tatáž osoba. Někdo jiný může do společnosti dát vklad a někdo jiný ji může řídit.


Valná hromada
Jak již bylo řečeno, "eseróčko" zakládá na své první schůzi valná hromada. Ta se pak také stává nejvyšším orgánem společnosti. Jedině valná hromada rozhoduje o:

  • schválení roční závěrky, rozdělení zisku nebo úhradě ztráty
  • změnách stanov
  • změnách společenské smlouvy
  • zvýšení či snížení základního kapitálu
  • jmenování či odvolávání jednatelů a o výši jejich odměn
  • vyloučení společníka
  • zrušení společnosti

Rozdělení zisku, výhody a nevýhody
Základní výhodou společnosti s ručením omezením je úplné oddělení soukromého majetku společníka od majetku společnosti. To je však i nevýhodou hlavně při dělení zisku. Zisk se daní na straně firmy jako daň z příjmů právnických osob (pro rok 2004 platí sazba 28 %) a pokud by si společníci chtěli rozdělit zisk, dále se tento daní u nich podle §8, odst.3 zákona o daních z příjmů srážkovou daní. Podle §36 stejného zákona sazba činí 15%. To je samozřejmě pro společníky nevýhodné a proto je třeba s daňovým poradcem hledat způsoby, jak společníka vyplácet daňově efektivněji.

Zakládací desatero
Na závěr popíšeme základní kroky založení s.r.o. tak, jak by je měl každý před založením absolvovat a co vše k založení firmy potřebujete:

  1. Výpisy z rejstříku trestů budoucích jednatelů
  2. Doklady od finančního úřadu o nedoplatcích daní společníků
  3. Čestné prohlášení a podpisové vzory (notářsky ověřené) budoucích jednatelů
  4. Stanovení sídla společnosti (např. sepsání nájemní smlouvy o užívání nebytových prostor, pak pronajímatel musí doložit doklad o vlastnictví výpisem z katastru nemovitostí)
  5. Na první valné hromadě se mezi jednateli dohodne obsah společenské smlouvy,  její sepsání a ověření notářem
  6. Založení účtu v bance na složení základního kapitálu (banka obvykle vyžaduje originál společenské smlouvy), banka pak vydá písemné prohlášení o splácení vkladů jednotlivými společníky.
  7. Na živnostenském úřadě se musí ohlásit živnosti a požádat o udělení koncese (formuláře dostupné na internetu)
  8. Do devadesáti dnů od založení se musí podat návrh na zápis do obchodního rejstříku. Návrh musí obsahovat tyto přílohy:
    - 2 x společenskou smlouvu ve formě notářského zápisu
    - potvrzení správce vkladu o složení vkladů
    - doklad od banky o složení vkladu
    - ověřené kopie živnostenských listů
    - doklad o právním titulu užívání nemovitosti – nájemní smlouva
    - čestné prohlášení jednatelů a podpisové vzory
    - výpisy z rejstříků trestů jednatelů
    - kolková známka ve výši 5000 Kč
  9. Do 8 dnů po zápisu společnosti do obchodního rejstříku (ten stále ještě trvá i několik měsíců) je nutno se zaregistrovat u Správy sociálního zabezpečení a u zdravotní pojišťovny
  10. Do 30 dnů se musí nově vzniklá společnost zaregistrovat na finančním úřadu


Závěr
Po přečtení tohoto článku na téma založení "eseróčka" vám jistě došlo, že vznik firmy je činností poměrně složitou a to jak administrativně tak i finančně. K založení s.r.o. si připravte na poplatky minimálně 10 000 korun.

 

Máte zkušenosti se založením s.r.o.? Vyzkoušeli jste si náš navrhovaný postup a něco nefungovalo? Chybí vám něco v našem mini návodu? Napište nám své zkušenosti.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY