Dotace pro začínající podnikatele

24.02.2005 | , Finance.cz
FIRMY


Dnes vám ukážeme situaci, kdy náš čtenář začíná podnikat a ptá se nás, jestli existují dotace z České republiky nebo z Evropské unie, daňové úlevy nebo jiná zvýhodnění určená pro začínající podnikatele.

V našem poradenském centru můžete položit dotaz z oblasti investic, daní, bydlenípojištění, penze a firem. Této možnosti využívá mnoho našich čtenářů a my pro vás jeden vybíráme. Dnes vám ukážeme situaci, kdy náš čtenář začíná podnikat a ptá se nás, jestli existují dotace z ČR nebo EU, daňové úlevy nebo jiná zvýhodnění určená pro začínající podnikatele.


Dotaz od našeho čtenáře:

Dobrý den. Hodlám žačít podnikat, rád bych otevřel malé občerstvení spojené s provozováním parkoviště a hlavně informačního centra na hranici CHKO a NP Šumava okres Klatovy. Existuje možnost získat na úpravu odstavné plochy - parkoviště (obecný zájem + ochrana přírody), případně na vybudování informačního centra či sociálního zázemí (rozvoj turistického ruchu a opět ochrana přírody) jakékoli dotace ať už v rámci ČR nebo Evropských fondů atp? Existují např. daňové úlevy, dotace nebo jiná zvýhodnění pro začínající podnikatele (začínám poprvé a výhledově bych zaměstnal 2-3 další osoby). Děkuji.
 

Na tento dotaz odpověděl náš firemní poradce takto:

Dobrý den. Strukturální a regionální politika zaujímá jedno z dominantních postavení v rámci celkové hospodářské politiky EU. Úsilí je zaměřeno především na snižování rozdílů mezi jednotlivými regiony EU. V praxi to znamená, že je podporován rozvoj nejvíce znevýhodněných regionů (nízká zalidněnost, odlehlé kraje, vysoká nezaměstnanost, špatná infrastruktura, atd.) a venkovských oblastí členských zemí. V ČR jsou tyto záměry realizované prostřednictvím Operačních programů, více informací získate na stránkach www.strukturalni-fondy.cz. K Vašim účelům by jste mohl použít Společný regionální operační program. Program rozvoje regionů podporuje projekty, které vedou k trvalému hospodářskému růstu i zlepšení kvality života obyvatel regionů na základě povzbuzování nových ekonomických aktivit. Ze strukturálních fondů je možné čerpat finanční podpory na konkrétní investiční akce v rámci jednotlivých rozvojových opatření a ve Vašem případě zejména:
(1) Rozvoj místních podnikatelských aktivit

  • Zprovoznění dočasně nevyužívaných ploch pro podnikání, rekonstrukce nevyužívaných objektů a starých průmyslových areálů pro podnikání 
  • Vybudování dopravní a technické infrastruktury

(2) Rozvoj cestovního ruchu a lázeňství

  • Budování infrastruktury kongresové, lázeňské, rekreační, kulturní turistiky a ekoturistiky
  • Podpora konkrétních projektů zimní a letní rekreace nabízející nové formy trávení volného času (cykloturistika, rafting, horolezectví, ekoturistika, hipoturistika, sportovní rybaření, myslivost, honitba, atp.)
  • Revitalizace památek pro jejich využití v cestovním ruchu, výstavba sportovní a rekreační vybavenosti (vč. turistických stezek a cyklotras)

Jaká výše podpory je k dispozici? 
Dotace do výše 75% uznatelných nákladů. Živnostenská banka Vám nabízí spolufinancování projektů, na které je možno získat prostředky z Operačních programů.

S pozdravem, Ing. Juraj Valkovič, Segment manažer pro Small Business, Živnostenská banka, a.s., Odbor řízení obchodu a distribuce.


Neváhejte a využijte služeb našeho Poradenského centra.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY