Nigerijské podvody

01.02.2005 | , www.tradenet.cz
FIRMY


Mnohým podnikatelům byl doručen dopis nebo nevyžádaná e-mailová zpráva z Nigérie, nebo jiného západoafrického státu, např. Ghany, Toga, Libérie, Sierra Leone, jihoafrické republiky a pod., s „lukrativní“ nabídkou snadného zisku mnoha milionů amerických dolarů...

Mnohým podnikatelům byl doručen dopis nebo nevyžádaná e-mailová zpráva z Nigérie, nebo jiného západoafrického státu, např. Ghany, Toga, Libérie, Sierra Leone, jihoafrické republiky a pod., s „lukrativní“ nabídkou snadného zisku mnoha milionů amerických dolarů. V této souvislosti je na místě připomenout případ vraždy nigerijského diplomata v Praze před několika lety. Tento diplomat byl zabit podvedeným českým občanem, který ztratil veškerý svůj majetek, když se pod vlivem těchto dopisů chytil do sítě nigerijské mafie.

Zde je jeden autentický příklad takové nevyžádané zprávy odeslané z e-mailové adresy: marksmithxx2@teenmail.co.za 

Dear Sir,

I am one of the personal aides to President Charles Taylor of Liberia who is presntly on political assyllum.

Please I need your partnership to assist me invest in your country. I have interest in buying of stock,or anyother similar business you may advise.

I have with me $14.5m for this project,I realized the fund from sales we made in cash from Liberia diamond and timber trades during the administration of President Taylor. I can assure you that this project will bring us together for a long lasting relationship.

I expect your reply accordingly.

Best regards,
Mark Smith
“  


Vážený pane,

jsem jeden z poradců prezidenta Libérie Charlese Taylora, který čeká na politický azyl.

Prosím, potřebuji abyste byl mým společníkem a pomohl mi investovat ve Vaší zemi. Mám zájem o koupi akcií, nebo obdobný obchod, který mi doporučíte.

Pro tento projekt mám k dispozici 14.5 milionů amerických dolarů, které jsem získal v hotovosti z obchodování s diamanty a dřevem v Libérii ještě za vlády prezidenta Taylora. Mohu Vás ujistit, že nás tento projekt spojí v dlouhodobé přátelství.

Očekávám Vaši odpověď,

s pozdravem

Mark Smith“ 
 

Jak to funguje

Poté, co oběť odpoví, zpravidla dostane nabídku zúčastnit se na nějaké ilegální, zato však velice lukrativní finančně výhodné transakci. V tomto konkrétním případě se jedná o finanční nabídku legalizovat peníze získané pochybným obchodem s diamanty a dřevem. Používají se však také verze legalizace zisků z obchodů s ropou nebo podobnými komoditami. Existují dvě hlavní varianty podvodů:

  1. oběť pošle požadovanou částku na nějaké konto. V tom lepším případě se podvodník už nikdy neozve. V tom horším je podvedený opakovaně pod různými záminkami a sliby vyzýván k zaslání dalších a dalších peněz a tyto požadavky o další finance se stupňují až dojde k naprostému finančnímu vyčerpání oběti, nebo dokonce i k jejímu neúnosnému zadlužení, jako ve zmíněném případě vraždy nigerijského diplomata v Praze
  2. byly popsány i případy, kdy byla oběť vyzvána k osobní návštěvě Nigérie s tím, aby u sebe měla určitý obnos k realizaci transakce. Při samotném aktu "realizace“ takové transakce byla oběť zatčena pro podvod a uvržena do vězení s děsivými podmínkami. (v Nigérii jsou tyto nelegální transakce označeny § 419, proto jsou často zjednodušeně nazývány čtyřistadevatenáctkou) Poté je požadováno vysoké výkupné...

Západní kriminalisté podezírají z účasti na těchto podvodech i samotnou nigerijskou vládu. Podrobný popis a charakteristiky tohoto druhu podvodů nazývaný „Nigerijské podvody“ naleznete v angličtině např. na stránce: The Nigerian Scam Defined (Nigerijské podvody definovány).


Nová taktika - lákavé poptávky po zboží a službách.

Díky rozsáhlé mezinárodní varovné kampani ve sdělovacích prostředcích a ostražitosti provozovatelů bezplatných emailových serverů, kteří likvidují na svých serverech e-mailové adresy těchto nigerijských podvodníků, se poměrně úspěšně daří nelegální aktivity nabízené prostřednictvím nevyžádané pošty redukovat. A protože zasílání běžnou poštou je velice nákladné, vynalezli tito podvodníci nové cesty ke svým potencionálním obětem!

V poslední době zaujaly provozovatele portálu www.tradenet.cz , který nabízí bezplatné zveřejňování poptávek po různých komoditách, podezřelé poptávky obchodníků z různých západoafrických zemí. Při bližší kontrole několika dalších obchodních portálů byl rovněž zaznamenán zvýšený výskyt obdobných poptávek pocházejících z tohoto regionu. Autentický příklad takové podezřelé poptávky vypadá následovně:

"DEAR SIR. GOOD DAY AND HOW ARE YOU DOING. PLS WE ARE TRADING COMPANY HERE IN NIGERIA FOR MANY YEARS WITH GOOD REPUTATION. OUR MAIN LINES OF BUSSINESS ARE (BEVERAGES, WINES AND FRUITS JUICE, CANNED/BOTTLE BEERS, CANNED FOODS, BABY FOODS, CONFECTIONARIES, ELECTRONICS, GARMENTS AND HEALTH PRODUCTS). THEREFORE, WE WILL BE VERY HAPPY IF YOU CAN CONNECT US WITH THE ABOVE MANUFACTURERS COMPANIES /EXPORTERS COMMODITIES IN YOUR COUNTRY AND WORLD-WIDE FOR BUSINESS CO-OPERATION AND WE LIKE TO ENTER A REGULER BUSINESS AND IN LARGER QUANTITIES WITH ANY FIRMS WHO CONTACTED US . WHILE, WE WILL BE VERY GLAD IF YOU CAN COMPLY WITH US AND GARRANT OUR REQUEST FOR THE BUSINESS DEVELOPMENT. THANKS."

Jak vyplývá z výše uvedeného, jedná se o poptávku poměrně širokého spektra výrobků. (Nápoje, ovocné konzervy, cukrovinky, textil, elektronika a výrobky zdravotní péče). To zřejmě proto, aby jediný inzerát zaujal co nejširší okruh podnikatelů a obchodníků. Na místě je veliká opatrnost a pokud se vůbec někdo rozhodne na takové inzeráty odpovídat, alespoň by měl zvážit možná rizika. S největší pravděpodobností mu bude zaslán e-mail nabízející nějakou velmi výhodnou transakci – viz úvodní odstavec „Nigerijské podvody“. Nebo dojde k objednávkám vašeho zboží. A pozor! Je možné že bude objednáno nějaké menší množství zboží a toto i promptně zaplaceno. Takto se pokusí podvodníci získat důvěru své potencionální oběti. Avšak po odeslání objemné zakázky, platby za zboží dodané podvodníkům nemusí dodavatel již nikdy vidět. V tom horším případě by mohlo dojít i k vylákání do Nigérie a následnému zatčení za nelegální činnost, uvěznění a nutnost vyplatit vysoké výkupné. Nejhorší na celé věci je podezření západních kriminálních expertů, že na těchto podvodech se podílejí samotní nigerijští vládní činitelé. Proto lehkomyslné představy o ochraně tamními státními orgány nejsou reálné!

Autor článku

 

Články ze sekce: FIRMY