Návod, jak začít investovat v USA

21.01.2005 | , Finance.cz
FIRMY


Dnes vám ukážeme situaci, kdy náš čtenář žije v USA a chtěl by začít investovat. Na začátku bych chtěl koupit akcie za 5000 dolarů a postupně dokupovat další.

V našem poradenském centru můžete položit dotaz z oblasti investic, daní, bydlenípojištění a firemního financování. Této možnosti využívá mnoho našich čtenářů a my pro vás jeden vybíráme. Dnes vám ukážeme situaci, kdy náš čtenář žije v USA a chtěl by začít investovat. Na začátku bych chtěl koupit akcie za 5000 dolarů a postupně dokupovat další.


Dotaz od našeho čtenáře:

Dobrý den. Momentálně žiji v USA a chtěl bych začít investovat. Poraďte mi prosím, jak mám začít.
1. Musím měnit USD na CZK?
2. Musím pověřit v ČR nějakou osobu, která by za mě udržovala kontakt s makléřem?

Chtěl bych investovat ze začátku 5000 $ a postupně dokupovat různé akcie. Chci investovat dlouhodobě do akcií. Které byste mi doporučil, případně postup. Mnohokrát děkuji za pomoc.


Na tento dotaz odpověděl náš investiční poradce takto:

Dobrý den. Děkujeme za Váš dotaz. Abyste mohl začít investovat, musíte uzavřít smluvní vztah se subjektem (banky, obchodníci s cennými papíry apod.) umožňujícím toto obchodování. Pokud jde o obchodování pouze na amerických trzích, můžete kontaktovat subjekty v USA, ale samozřejmě také v ČR. K uzavření vztahu musíte podepsat smlouvu s obchodníkem s cennými papíry. Smlouvu můžete uzavřít i korespondenčně, ale podpis na smlouvě musí být ověřen. Průběh a frekvence komunikace s obchodníkem s cennými papíry záleží na tom, jakou službu budete využívat. Pokud hodláte aktivně ovlivňovat výběr cenných papírů a průběh investice, tak je kontakt častější. S makléřem můžete být ve styku sám (korespondenčně, elektronicky, nahrávané telefonické linky) ale můžete také zplnomocnit další osobu (např. bydlící v ČR pokud budete spolupracovat s českou firmou). V tomto zplnomocnění můžete specifikovat konkrétní úkony, které může tato osoba provádět a zadávat. U správy majetku (portfoliomanagementu nebo také asset managementu) delegujete pravomoc na výběr titulů a obchodování s nimi na správce, takže nutnost komunikace není tak častá. Jednou z možností investovat do amerických akcií je pořízení on-line aplikace, která Vám umožní investovat přímo na svůj individuální účet. Pokud máte USD a hodláte nakupovat americké akcie za dolary, tak je samozřejmě nebudete měnit do korun. Pokud byste ale chtěl nakupovat evropské nebo české akcie, tak by byla nutná konverze do EUR nebo CZK. Výběr konkrétních akcií je velmi specifickou záležitostí, záleží na tom, v jaké měně chcete investovat a zda už máte nějaké portfolio vytvořeno. Všeobecně je lepší investovat v rámci diverzifikace a snížení rizika do širšího portfolia, což je ideální formou nákupu indexových certifikátů nebo indexových akcií, jejichž nákupem investujete přímo do konkrétního indexu nebo oboru. Z regionů by letos mohly být zajímavé Jižní Amerika, střední a východní Evropa, Japonsko a Indie. Ve Spojených Státech obory jako farmacie, zbrojní průmysl, spotřební zboží, některé technologické firmy.
Pokud by Vás zajímali konkrétní možnosti investování přes český subjekt, můžete mě kontaktovat na 542 135 167 nebo gajdos@investice.cz . Příjemný zbytek dne Vám přeje ing. Miroslav Gajdoš - Böhm & partner, a.s.

 

Neváhejte a využijte služeb našeho Poradenského centra.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY