ÚOHS pokutoval dvě menší stavební firmy za kartel

20.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 20. dubna (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutoval dvě menší stavební firmy BS Vsetín, s.r.o., a NOSTA, s.r.o. za kartel ve veřejných zakázkách. Mají zaplatit dohromady 5,878 milionu korun. Rozhodnutí není dosud pravomocné a může být proti němu podán rozklad. ČTK to dnes řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Firmy se v roce 2011 účastnily tendru Krajského ředitelství policie Zlínského kraje. Stavební zakázka byla rozdělena na pět dílčích částí, přičemž v částech Horní Lideč a Kroměříž se společnosti BS Vsetín a Nosta umístily střídavě na prvním a druhém místě.

Při výzvě k podpisu smlouvy ji ale firmy odmítly uzavřít. Zakázky si tak fakticky prohodily, protože policejní ředitelství kvůli jejich postupu muselo uzavřít smlouvy s druhým v pořadí, a tedy za vyšší ceny.

\"Úřad získal důkazy o tom, že mezi BS Vsetín a Nosta probíhala komunikace o daném zadávacím řízení. Úřad zadržel e-maily i ručně psané poznámky, z nichž vyplývá, že se obě společnosti navzájem informovaly například o pořadí uchazečů po otevírání obálek, o odstoupení ze zadávacího řízení a podobně,\" uvedl Rafaj.

Postup firem byl podle vzájemně koordinovaný a účelový, s úmyslem rozdělit si zakázku prostřednictvím „prohození“ konkrétních vysoutěžených částí. BS Vsetín má zaplatit 1,826 milionu Kč a Nosta 4,052 milionu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK