Toman: Česko by mělo víc přispívat na Program rozvoje venkova

12.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 12. března (ČTK) - Česká republika by podle prezidenta Agrární komory ČR Miroslava Tomana měla víc přispívat na spolufinancování Programu rozvoje venkova, kterým do země proudí miliardové dotace z fondů Evropské unie. Česko má jedno z nejnižších spolufinancování programu v EU, což ohrožuje jeho konkurenceschopnost, řekl dnes Toman na sněmu komory v Olomouci. Čeští zemědělci, potravináři a lesníci získají z Programu rozvoje venkova v letech 2014 až 2020 zhruba 84 miliard korun.

Na program je letos v Česku připraveno 13,6 miliardy korun, z toho 10,2 miliardy korun z EU a 3,4 miliardy z národních zdrojů. Vláda už loni schválila navýšení národního spolufinancování programu. Namísto původně předpokládaných 15 procent vzrostla částka, kterou se na projektech financovaných převážně z unijních peněz podílí stát, na 25 procent.

Podle Tomana je to ale stále málo. \"Chceme se výrazně pokusit vyjednat navýšení kofinancování z dnešních 25 procent na minimálně 35 procent, tedy o 1,2 miliardy korun ročně,\" uvedl Toman. Vedení AK proto zahájilo jednání s ministerstvem zemědělství a k jednacímu stolu chce usednout také se zástupci ministerstva financí. \"Cílem je snížit nerovnováhu oproti ostatním zemím. Například Polsko jako přímá konkurence má (kofinancování) 38 procent a německé spolkové země až 50 procent,\" upozornil Toman. Nízká úroveň spolufinancování Programu rozvoje venkova podle něj ohrožuje konkurenceschopnost tuzemského zemědělství na evropském trhu.

Program obsahuje opatření cílená na investice do zemědělských podniků včetně podpory mladých zemědělců a na diverzifikace činnosti, kdy budou předmětem podpory stáje, sklady, technologie pro živočišnou i rostlinnou výrobu, jímky, hnojiště, speciální stroje, kotelny na biomasu a další.

Dále budou podporovány investice do zpracování zemědělských produktů, balení a značení výrobků včetně monitoringu kvality. Pokud jde o investice do lesního hospodářství, půjdou peníze zejména na rekonstrukce a výstavbu lesních cest, na pořízení strojů a technologií šetrných k životnímu prostředí, zpracování dřeva v malých pilařských provozovnách či budování retenčních nádrží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK