Ceny ropy klesly kvůli silnějšímu dolaru

06.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. března (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes snížily kvůli silnějšímu kurzu amerického dolaru. Jejich pokles však zmírnily obavy z dopadu bojů v Iráku a Libyi na dodávky suroviny z Blízkého východu a severní Afriky.

Cena severomořské ropy Brent vykazovala kolem 17:00 SEČ pokles o 44 centů na 60,04 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zlevnila o 71 centů na 50,05 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Dolar dnes výrazně posiloval, protože příznivé údaje o trhu práce ve Spojených státech podpořily očekávání, že se blíží začátek zvyšování úrokových sazeb americké centrální banky. Kurz eura vůči dolaru se tak poprvé od září 2003 propadl pod 1,09 USD. Silnější dolar zvyšuje cenu ropy z pohledu držitelů ostatních měn, což tlačí dolů poptávku.

Bojovníci z organizace Islámský stát (IS) tento týden zapálili ropná pole na severovýchodě Iráku, aby zastavili postup vládních jednotek. V Libyi vedla zhoršující se bezpečnostní situace k uzavření 11 ropných polí. \"Výpadky (v dodávkách ropy) se prozatím rozhodně vrátily do centra pozornosti,\" uvedl analytik ropného trhu Virendra Chauhan ze společnosti Energy Aspects.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 60,04 60,48 New York - Nymex WTI duben 50,05 50,76

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK