Automobilka PSA bude vyrábět na Slovensku nový model

06.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 6. března (ČTK) - Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën bude ve svém závodě v Trnavě na západním Slovensku vyrábět nový model vozu Citroën, který by se měl stát nosním pilířem této značky. Napsal to dnes portál Aktuality.sk, podle kterého o tom rozhodl mateřský koncern automobilky. Mluvčí trnavské továrny PSA Peter Švec ČTK sdělil, že firma tyto informace nebude komentovat.

Oficiální ohlášení výroby nového modelu ve slovenské továrně automobilky se původně očekávalo během dneška po plánované schůzce slovenského premiéra Roberta Fica se zástupci PSA. Kvůli Ficově nemoci ale bylo setkání zrušeno, podle Šveca se hledá náhradní termín jednání.

Přesný název nového modelu není podle portálu známý. Mělo by jít o vozidlo nižší třídy na bázi sportovně-užitkových vozidel. Celkové investice na vývoj nového modelu prý dosáhnou 300 milionů eur (8,2 miliardy Kč), z toho asi 80 milionů eur by mělo jít do slovenského závodu PSA v podobě investic do nových technologií včetně svařovny.

Slovenská továrna PSA loni zvýšila produkci aut o zhruba tři procenta na rekordních asi 255.000 vozidel. PSA na Slovensku vyrábí víceúčelový vůz Citroën C3 Picasso a také Peugeot 208. Podle dřívějších informací by montáž vozu Citroën C3 Picasso v Trnavě měla skončit v příštím roce, nahradit by ho tak mohla právě výroba nového modelu.

PSA působí i v České republice, kde má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota.

Automobilový průmysl je jedním z hlavních tahounů exportně orientované slovenské ekonomiky. Kromě PSA mají továrny na Slovensku také automobilky Volkswagen a Kia Motors, jakož i řada výrobců součástek. Slovenský závod automobilky Kia dnes oznámil, že z důvodu zvýšeného počtu objednávek na motory zavede ve své motorárně třísměnný provoz a přijme více než 50 pracovníků. Motory závod dodává i do sesterské továrny Hyundai v Nošovicích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK