Ceny ropy klesají, Brent se vrátil pod 60 dolarů za barel

04.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 4. března (ČTK) - Světové ceny ropy dnes opět klesají a například severomořská ropa Brent se vrátila pod hranici 60 dolarů za barel. Trh sráží silnější kurz dolaru a také další výrazný vzestup zásob, který se na americkém trhu dostal na nový rekord.

Cena Brentu v 16:40 SEČ ztrácela jeden a půl dolaru a pohybovala se necelého půl dolaru pod 60 dolary. Americká lehká ropa WTI oslabovala o 70 centů na 49,82 USD za barel.

Ropu během dne oslaboval růst kurzu dolaru na nová maxima za 11 a půl roku. Odpoledne trh srazily údaje amerického Úřadu pro energetické informace (EIA), podle nichž zásoby ropy v USA za minulý týden vzrostly o 10,3 milionu barelů. To je mnohem více, než se čekalo. Komerční zásoby ropy v USA rostou už řadu týdnů na nová maxima.

Zpočátku získávala ropa podporu z vyjádření saúdského ministra pro ropu Alího Nuajmího, který řekl, že trh se brzy dostane do rovnováhy a ceny se ustálí. Rijád loni v listopadu přiměl členy ropného kartelu OPEC, aby proti prudkému poklesu cen ropy nijak nezasahovaly, což pokles ještě zrychlilo. Z lednového šestiletého minima kolem 45 dolarů za barel už ale ropa Brent zpevnila o více než 30 procent.

Trh podporují také pokračující boje v Libyi. Nejistotu ale vyvolává osud jednání o íránském jaderném programu, protože případná dohoda by mohla vyústit ve zvýšení vývozu ropy z Íránu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 59,55 61,02 New York - Nymex WTI duben 49,82 50,52

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK