Stávka aerolinek Norwegian ochromila dopravu ve Skandinávii

04.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Oslo/Stockholm/Praha 4. března (ČTK) - Několik tisíc lidí uvízlo na letištích po celé Skandinávii kvůli rozšířené stávce pilotů norské nízkonákladové letecké společnosti Norwegian Air Shuttle (NAS), která vystupuje pod značkou Norwegian. Šéf aerolinek Björn Kjos podle agentury AP stávku označil za skutečnou tragédii, neboť dopadla na 35.000 cestujících. Omezení se dotkla i pasažérů z Prahy.

Protest kvůli pracovním podmínkám a podobě kolektivních smluv zahájilo v sobotu asi 70 pilotů Norwegian Air Norway, která je dceřinou firmou NAS. Od dnešního dne se k nim připojili jejich kolegové z okolních severských zemí. Podle portálu The Local je ve stávce všech 700 pilotů aerolinek.

\"Navzdory opakovaným pokusům vedení o konstruktivní rozhovory, které by zabránily vyhrocení stávky, nebyl dialog možný,\" uvedla v noci na dnešek letecká společnost. \"To bohužel vede ke zrušení všech domácích letů v Norsku, Švédsku a Dánsku. Spoje mezi skandinávskými metropolemi byly rovněž zrušeny,\" dodala firma v prohlášení. Odvolány byly i linky z Kodaně a Stockholmu do Helsinek.

Potíže dnes měly i spoje s Prahou. Zcela zrušena byla podle portálu prg.aero dopolední linka mezi českou metropolí a Kodaní. Dopolední spoj ze Stockholmu přiletěl s několikahodinovým zpožděním až odpoledne a zpět do švédského hlavního města odletěl z Prahy takřka o pět hodin později oproti letovému řádu. S asi hodinovým zpožděním odletěla také linka do Osla.

Norwegian je třetí největší evropskou nízkonákladovou leteckou společností, ročně přepraví 24 milionů pasažérů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK