Gumotex ani Minerva se neobávají změn v agenturním zaměstnávání

04.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Břeclav 4. března (ČTK) - Břeclavská společnost Gumotex, která vyrábí interiérové doplňky do aut, nafukovací čluny či záchranné systémy, nevidí v chystaném zpřísnění pravidel pro agenturní zaměstnávání riziko. Už před dvěma lety si sama nastavila vnitřní limit pro zaměstnávání agenturních zaměstnanců. Obavy zatím nemá ani výrobce šicích strojů Minerva Boskovice.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) chce od příštího roku stanovit patnáctiprocentní kvótu pro podíl agenturních zaměstnanců v podniku. Kmenoví a agenturní zaměstnanci by také měli mít podle návrhu srovnatelné mzdové a pracovní podmínky.

\"Vedení společnosti kontrolovalo dodržování limitu v jednotlivých odštěpných závodech a limit 15 procent v současné době nepřekračujeme,\" řekl ČTK interní auditor Vladimír Chmela. Pro Gumotex pracuje více než 1200 lidí. \"Pro nás není avizovaná kvóta žádným rizikem,\" dodal. Pravidla by ale podle něj měla počítat s přechodným obdobím.

Ani společnost Minerva Boskovice problémy v souvislosti s plánovanými změnami neočekává. \"Naši agenturní pracovníci mají již nyní stejné platové a pracovní podmínky a náš interní limit pro zaměstnávání agenturních pracovníků je deset procent s cílem dosáhnout pět procent,\" řekl ČTK předseda představenstva společnosti František Hrda. Problém by podle něj mohl nastat v případě zákazu řetězení smluv u agenturních pracovníků. \"V tom případě by pro nás v zanikla největší výhoda agenturního zaměstnání,\" dodal Hrda.

mei vrn abz

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK