MPSV chce zpřísnit pravidla agenturního zaměstnávání

04.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. března (ČTK) - Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) chce od příštího roku zpřísnit pravidla agenturního zaměstnávání. Resort má v plánu stanovit 15procentní kvótu pro podíl agenturních zaměstnanců v podniku. Kmenoví a agenturní zaměstnanci by také měli mít podle návrhu srovnatelné mzdové a pracovní podmínky. Na konferenci Jak dál s agenturním zaměstnáváním na českém trhu práce to uvedl ředitel odboru trhu práce na ministerstvu Jiří Vaňásek.

Návrh projedná na dalším setkání tripartita. Úprav se má podle Vaňáska dočkat jak zákon o zaměstnanosti, tak zákoník práce. Agentury v Česku podnikají podle odborů často na hraně zákona.

Ministerstvo chce stanovit maximální podíl agenturních zaměstnanců v podniku ke kmenovým pracovníkům. \"Chtěli bychom zavést kvóty, zatím je navrhováno plošně, pro maximální počet dočasně přidělených zaměstnanců uživatele. Zatím je navrhována kvóta v rozsahu 15 procent,\" uvedl Vaňásek.

Kmenoví a agenturní zaměstnanci by také měli mít podle návrhu srovnatelné mzdové a pracovní podmínky. Ministerstvo také plánuje zákaz zřetězování pracovních poměrů na dobu určitou v agenturním zaměstnávání, ustanovena má být také komise pro udělování povolení ke zprostředkování zaměstnání.

Agentury budou muset rovněž prokazovat finanční způsobilost, zavedeny budou kauce pro fyzické osoby 50.000 Kč a pro právnické osoby 500.000 korun. \"Dnes běžně žádají subjekty, které jsou různě i majetkově provázány o povolení ke zprostředkování zaměstnání a v rámci těchto agentur potom dochází k přesunu agenturních zaměstnanců. V případě, kdy jeden subjekt má nějaké problémy tzn. porušuje zákonné předpisy, tak v podstatě běžně se stává, že agenturní zaměstnanci jsou převedeni na jiný subjekt a de facto pokračují ve své činnosti dál,\" dodal Vaňásek.

V ČR v roce 2005 působilo 1147 agentur práce, v roce 2014 jich bylo 1585. Nejvyššího počtu dosáhl počet agentur v roce 2008 kdy jich bylo v Česku 2228.

MPSV chce předložit návrh změn agenturního zaměstnávání vládě do konce června, v účinnost by měly vstoupit v lednu 2016.

mdk rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK