Ukrajinská centrální banka zvýší svůj klíčový úrok na 30 procent

03.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 3. března (ČTK) - Ukrajinská centrální banka se rozhodla prudce zvýšit svou klíčovou úrokovou sazbu na 30 procent z dosavadních 19,5 procenta. Oznámila to dnes její guvernérka Valerija Hontarevová. Banka se pomocí zvyšování úroků snaží bojovat se stoupající inflací a slabostí domácí měny.

Ukrajinská ekonomika se potýká s negativními dopady povstání proruských separatistů na východě země a loňské anexe ukrajinského poloostrova Krym Ruskem. Hontarevová již v lednu vyzvala k rychlým a rozhodným krokům proti \"totální finanční krizi\", v níž se země podle ní nachází.

Nová úroková sazba vstoupí v platnost ve středu. Centrální banka letos přikročila ke zvýšení úroků již podruhé, loni je zvýšila celkem třikrát. Na začátku loňského roku činila její klíčová úroková sazba 6,5 procenta. Vyšší úroky sice obvykle podporují kurz domácí měny a omezují inflační tlaky, mají ale zároveň negativní dopad na hospodářský růst, protože zvyšují náklady na půjčky.

Hrubý domácí produkt Ukrajiny se v loňském čtvrtém čtvrtletí snížil proti předchozímu kvartálu o 3,8 procenta, v meziročním srovnání se propadl dokonce o 15,2 procenta.

V únoru uzavřela Ukrajina s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) předběžnou dohodu o nové finanční pomoci ve výši 17,5 miliardy dolarů (430 miliard Kč). Celkově by Ukrajina měla během příštích čtyř let získat od mezinárodních věřitelů zahrnujících rovněž Evropskou unii 40 miliard dolarů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK