Novela omezující vydávání státní půdy je v připomínkovém řízení

02.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. března (ČTK) - Ministerstvo zemědělství (MZe) poslalo do vnějšího připomínkového řízení návrh novely zákona o Státním pozemkovém úřadu (SPÚ), která by měla od příštího roku výrazně omezit další vydávání státní zemědělské půdy. Úřad by se podle návrhu měl aktivně spravovat rezervy státní půdy pro stavbu dálnic či přehrad. ČTK to zjistila z elektronické knihovny připravované legislativy.

 

Od začátku 90. let Pozemkový fond a následně z něj vzniklý SPÚ privatizovaly celkem 660.000 hektarů zemědělské půdy, vyplývá z návrhu. Bylo to však více, než si mohl dovolit, i než říkal původní plán, který předpokládal privatizaci 500.000 ha. Nyní tak státu schází půda na dokončení restitucí, ale třeba i na případnou směnu kvůli stavbám dálnic či protipovodňových hrází. Úřad proto chce pokračování dalšího výprodeje státní půdy utnout. Zbývající restituenti, kteří mohou ještě nárokovat až 300.000 hektarů zemědělské půdy, by měli být vyplaceni. Dostat mají zhruba půl miliardy korun.

SPÚ by měl podle návrhu do budoucna mimo jiné také více využívat předkupní právo státu k privatizovaným pozemkům. To jim komplikuje současná právní úprava. \"Vlastníci ve většině případů učiní formální nabídku, kterou nemíní vážně, a využívají možnosti vzít ji zpět, jestliže SPÚ projeví vůli nabídku přijmout,\" píše MZe v důvodové zprávě. Vlastníci tak berou zpět i takové nabídky, kdy jim již úřad zaplatil kupní cenu.

Jak uvedl koncem února v debatě v České televizi ministr zemědělství Marian Jurečka, nemá novela další převody půdy zcela znemožnit. Zachována má zůstat například možnost převodů pozemků obcím a krajům a částečně také její prodej již aktivním zemědělcům.

Podle Jurečky stát v minulosti privatizoval i rozsáhlé pozemky na místech o nichž věděl, že je bude následně potřebovat, poté je musel za velké peníze vykupovat zpět. Jako jeden z příkladů uvedl ministr privatizaci rozsáhlých pozemků v okolí letiště Ruzyně. Podezřelé případy z minulosti SPÚ prověřuje a spolupracuje s policií. \"Připravuje se tam opravdu velký spis a padnou konkrétní obvinění u některých věcí, které se tam v minulosti stali,\" řekl ministr.

Podle nařízení, které loni v říjnu přijala vláda si úřady mají ponechat v rezervě pro stavbu dálnic, průmyslových zón či protipovodňových opatření zhruba 550 pozemků o celkové výměře 245 hektarů. Více než tři čtvrtiny rezervy připadá na ministerstvo dopravy. SPÚ však eviduje žádosti o zařazení další, výrazně větší výměry do rezerv. Například ministerstvo životního prostředí chce až desítky tisíc hektarů.

Podle Jurečky požadují jednotlivé resorty dohromady okolo 220.000 hektarů, k dispozici je však zhruba jen 168.000 hektarů, z toho téměř polovina je blokovaná pro restituce a další účely. Dalších více než 300.000 hektarů však představují potencionální nevypořádané restituční nároky jednotlivých osob. Nikdo však v současné době neví kolik z této výměry budou chtít lidé opravdu vydat či zda naopak dají přednost finančnímu vypořádání.

mjr mal

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK