Ceny ropy míří vzhůru. Poprvé od června rostou i za celý měsíc

27.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 27. února (ČTK) - Světové ceny ropy dnes stouply a poprvé od června rostou i za celý měsíc. Náladu na trhu podpořily vyhlídky na zlepšující se poptávku a výpadky v dodávkách.

Severomořská ropa Brent dnes kolem 18:00 SEČ vykazovala nárůst o zhruba půldruhého dolaru na 61,56 USD za barel a je na cestě k 16procentnímu nárůstu za celý měsíc. Americká lehká ropa WTI dnes ve stejnou dobu přidávala tři čtvrtě dolaru na 48,92 USD za barel. Aby zaznamenala růst za celý měsíc, potřebuje dnešní obchodování ukončit na ceně vyšší než 48,24 USD.

Ceny ropy se od loňského června do letošního ledna propadly asi o 60 procent na téměř 45 dolarů za barel. Od té doby se ale mírně zotavily a například Brent, který v lednu sestoupil na šestileté minimum 45,19 USD, od té doby přidal více než 35 procent.

Cenám ropy tento měsíc pomáhaly k růstu výpadky v těžbě a v dodávkách z Libye a z Iráku či náznaky, že propad cen ropy začíná omezovat investice do těžby v nečlenských zemích ropného kartelu OPEC. Tento týden pak trh s ropou podpořila vyjádření saúdskoarabského ministra pro ropu, podle nějž se poptávka po ropě zvyšuje. Směrem dolů ale na ceny ropy tlačily údaje o rostoucích zásobách této suroviny v USA, které jsou jejím největším světovým spotřebitelem.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 61,56 60,05 New York - Nymex WTI duben 48,92 48,17

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK