Pěnového polystyrenu se loni v Česku spotřebovalo 60.850 tun

27.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. února (ČTK) - Pěnového polystyrenu (EPS), který se využívá převážně jako izolační materiál při zateplování budov, se loni v Česku spotřebovalo 60.850 tun, o 200 tun méně než v roce 2013. ČTK to dnes sdělilo Sdružení EPS ČR. Spotřeba v ČR patří v rámci Evropy k nejvyšším.

\"Pozitivní vliv na spotřebu pěnového polystyrenu měla v loňském roce zejména Nová zelená úsporám určená na snižování energetické náročnosti,\" prohlásil předseda Sdružení EPS ČR Pavel Zemene.

Upozornil však na to, že i přes loňský růst českého stavebnictví o 2,3 procenta se nepodařilo vyčerpat všechny peníze vyčleněné na zateplování budov. \"Jenom v programu Nová zelená úsporám se jednalo o 500 milionů korun. Podle informací ministerstva životního prostředí budou tyto peníze převedeny do letošního roku, což je důležité nejen pro českou ekonomiku, ale zejména pro domácnosti. Dotace totiž výrazně krátí návratnost investice do zateplení,\" podotkl Zemene.

Podle sdružení se v ČR zhruba 88 procent pěnového polystyrenu využije ve stavebnictví, převážně na zateplení budov. Kromě tepelné izolace ve stavebnictví se pěnový polystyren používá i na obaly na elektrospotřebiče či potraviny. Využití nachází i ve zdravotnictví nebo v zemědělství, při stavbě mostů, železničních tratí nebo vozovek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK