HDP ve 4. čtvrtletí rostl proti odhadům ČNB méně

27.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. února (ČTK) - Vývoj tuzemské ekonomiky v loňském čtvrtém čtvrtletí byl proti odhadům České národní banky nižší meziročně o 0,3 procentního bodu a mezičtvrtletně o 0,1 procentního bodu. Uvedl to dnes ředitel odboru měnové politiky a fiskálních analýz Petr Král. Hrubý domácí produkt ve čtvrtém čtvrtletí podle dnešních zpřesněných údajů Českého statistického úřadu stoupl meziročně o 1,5 procenta a mezičtvrtletně o 0,4 procenta.

Rozdílná výše odchylky od odhadů ČNB v meziročním a mezičtvrtletním vyjádření je dána revizí časové řady HDP za předcházející čtvrtletí loňského roku.

Rozdíl v odhadu meziročního růstu byl podle ČNB způsoben nižší než očekávanou tvorbou zásob. Kvůli tomu byl i růst celkové hrubé tvorby kapitálu nižší.

Růst fixních investic byl naopak rychlejší, než ČNB předpovídala. Také růst spotřeby domácností a spotřeby vlády překonal očekávání ČNB. Rovněž dynamika vývozu i dovozu zboží a služeb byla mírně vyšší ve srovnání s prognózou. Meziroční pokles celkového čistého vývozu byl potom o něco mírnější oproti tomu, co prognóza předpovídala.

\"V souhrnu lze konstatovat, že se potvrdilo očekávání ČNB, že ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku ekonomika meziročně rostla mírně nižším tempem než v předchozích čtvrtletích,\" uvedl Král.

Podle prognózy ČNB bude česká ekonomika letos pokračovat v růstu, který centrální banka odhaduje na 2,6 procenta. Příští rok by měl růst HDP zrychlit na tři procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK