ČOI loni zjistila 44 případů diskriminace spotřebitele

27.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. února (ČTK) - Česká obchodní inspekce (ČOI) loni zjistila 44 případů diskriminace spotřebitele z důvodu rasy, etnického původu, národnosti či věku. Pokuty v celkové výši přes jeden milion korun uložila v 16 případech z nich, oznámila dnes ČOI v tiskové zprávě.

Celkem inspekce uskutečnila 1254 kontrol ve kterých se zaměřila na kontrolu diskriminace spotřebitelů. \"Ve srovnání se dvěma předchozími roky vzrostl počet prokázaných případů diskriminace spotřebitele na více než dvojnásobek,\" uvedl ústřední ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Diskriminaci z důvodu rasy či etnického původu prokázali inspektoři prodávajícím v osmi případech. V šesti z nich jednalo o odmítnutí romských zájemců o pronájem či koupi bytu, v jednom případě bylo zabráněno osobám romského původu ve vstupu do provozovny a v jednom případě se jednalo o omezení účasti na zájezdu z důvodu etnika.

Ve 22 případech inspekce prokázala diskriminaci spotřebitele z důvodu národnosti. \"Ve 12 z nich byl cizincům v restauracích účtován tzv. \'servis\', v šesti případech se jednalo o účtování vyšších cen cizincům v lázeňských zařízeních, restauraci a na parkovišti. Ve dvou případech poskytovatelé služeb odmítli ubytovat občany Ruské federace, v jednom byl cizincům zakázán vstupu do klubu,\" uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. V jednom případě se jednalo o věkové omezení poskytování služeb veřejného stravování.

Diskriminaci z důvodu věku zjistili inspektoři v deseti případech. Ve čtyřech případech byl seniorům neodůvodněně omezen přístup ke spotřebitelským půjčkám, a ve dvou případech bylo dětem a mladistvým neodůvodněně bráněno ve vstupu na organizovanou akci. V jednom případě bylo dětem a mládeži bezdůvodně omezeno vydávání dárků za účast na organizované akci. Diskriminace handicapovaných osob byla prokázána v jednom případě, kdy provozovatel kina nepřistupoval k osobám se zdravotním postižením jednotně.

Různá porušení stanovených povinností inspektoři zjistili celkem v 639 případech (51 pct). Při ověřování možné diskriminace spotřebitele z důvodu rasy či etnika inspekce využívala zkušené romské inspektorky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK