Pilsen Steel, který předloni odvrátil konkurz, má opět problémy

26.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 26. února (ČTK) - Plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel, které předloni odvrátily konkurz a loni prošly soudem povolenou reorganizací, mají opět problémy. Podnik s necelými 850 zaměstnanci podle odborářů neodvádí státu sociální a zdravotní pojištění a má opět dluhy u některých dodavatelů. Výroba firmy je přerušována častými odstávkami a je vytížená tak z jedné pětiny. Většina lidí je doma za 80 procent průměrné mzdy. Řešením současné situace by byl konkurz firmy, který by navrhl stát, zaznělo na dnešním setkání vedení Plzeňského kraje s předsedy odborových organizací bývalé Škody Plzeň. Vyjádření firmy ČTK zjišťuje.

\"Jiné řešení než konkurz nás nenapadá,\" řekla předsedkyně firemních odborů Ivanka Smolková. \"Jedině stát by mohl zasáhnout. Může to sebrat vlastníkovi i té ruské bance (VEB, která má podnik patřící ruskému podnikateli Igoru Šamisovi financovat) protože firma dluží státu,\" řekl druhý odborový předák Miroslav Cink.

Hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs (ČSSD) uvedl, že už s ministryní práce a sociálních věcí hovořil o konkurzu firmy, v němž vidí něm vidí šanci na záchranu podniku. Budu s ní mluvit příští týden, dodal.

\"Problematiku známe, několikrát už jsme o tom informovali ústředí. O tématu se mluvilo i na velké tripartitě,\" uvedl řekl předseda Regionální rady odborových svazů ČMKOS Jindřich Brabec.

\"Na ministerstvu práce to dostal do ranku náměstek Marek (Jan). Zkoumali i zastavení odvodů na sociální pojištění, splátkový kalendář i možnost, zda by bylo možno dát opětovně návrh na insolvenční řízení,\" uvedl právník Odborového svazu KOVO Vladimír Štich. Podle něj by se už zřejmě neřešilo jako minule reorganizací, ale konkurzem podniku. Situaci řeší i Úřad práce v Plzni, který si vyžádal přehledy pracovních pozic zaměstnanců a možnosti jejich možného dalšího uplatnění.

\"Situace se po reorganizaci nezměnila, spíše k horšímu. Jsme ve stejném stavu jako v roce 2011. Odstávky (trvají od 10. října) jsou, bohužel, jen prodloužení agonie,\" řekla Smolková. Využití výrobních kapacit přirovnala k Potěmkinově vesnici. \"Ocelárna je celá doma. Zakázky jsou, ale není na profinancování výroby,\" řekla. Práci nemá formovna, stojí modelárna, občasné zakázky má velká kovárna i obrobna.

\"Ve čtvrtek, když jsme byli podepisovat další odstávku, tak vedení firmy přiznalo, že potřebují asi miliardu korun, aby se to rozběhlo, ale VEB ji dát nechce,\" uvedl Cink. Majitel firmy se podle něj přesunul do Srbska, kde koupil další továrnu za jeden dolar. \"Náš zákon mu umožňuje dál pokračovat v podnikání a vesele krást dál. Ale nikdo mu to nesebere, i když stát by mohl, ale asi se bojí Ruska,\" uvedl.

Odboráři uvedli, že podnik nikomu mzdu nedluží a vyplácí je ve termínu. \"Mají strach, že by jim na to skočil berňák,\" uvedl Cink. Lidé zatím hromadně neodcházejí, protože jde většinou o velmi specializované profese a navíc většina zaměstnanců je několik let před důchodem. Podle Smolkové jsou platy hutníků a kovářů ve firmě už pod krajským průměrem a od roku 2008 se jim nepřidala ani koruna.

VEB podle odborářů ještě loni věřitelském výboru i soudu deklarovala, že změní vlastnickou strukturu. \"Věřili jsme tomu, že se nevrátí Šamis. Ale on je tam tak jako tiše, ale je tam,\" uvedl Cink.

Pilsen Steel, který podle odborů už přes rok nemá generálního ředitele, se dostal do úpadku v září 2012. Zhruba 30 věřitelům dlužil přes pět miliard korun. Loni je v rámci reorganizace uspokojil 50 miliony Kč, které získal od svého finančního partnera, firmy VEB Capital, dceřiné společnosti ruské Vněšekonombanky.

Podle Šlajse je velkým problém českého hospodářství, že osm procent jeho výkonu, zhruba 350 miliard korun ročně, \"vyteče\" z ČR na dividendách do zahraničí, což je třikrát více než v Polsku, Rakousku a Slovensku. Tyto peníze chybějí na investice a na rozvoj veřejných služeb.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK