MZe vypsalo tendr na IT služby za téměř 100 milionů korun

25.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. února (ČTK) - Ministerstvo zemědělství (MZe) vypsalo tendr na nákup IT služeb. Předpokládaná cena čtyřleté zakázky rozdělené na sedm částí je 98 milionů korun bez daně z přidané hodnoty. ČTK informaci dnes zjistila z Věstníku veřejných zakázek. Jediným hodnoticím kritériem pro výběr vítězů je cena. Firmy se mohou do výběrového řízení hlásit do 9. dubna.

\"Vypsaná veřejná zakázka je dělena na několik částí proto, aby se do každé části, nebo více částí, mohl přihlásit i menší dodavatel podle své úvahy a v konečném důsledku mohlo požadované služby poskytovat dokonce až sedm různých dodavatelů,\" řekl ČTK mluvčí MZe Hynek Jordán. Nejlepší nabídky budou vybírány pouze na základě ceny, dodal.

Pokud by nebyla soutěž rozdělená, zúčastnilo by se jí podle minulých zkušeností úřadu pravděpodobně výrazně méně firem, než takto. Kvalifikační požadavky ve všech oblastech najednou by splnilo omezené množství uchazečů. Do poslední podobné soutěže, která nebyla rozdělená, se v roce 2010 přihlásily dvě firmy.

\"MZe postupuje programově tak, aby se vyvarovalo historických chyb v zadávání, které mu v posledních třech letech vytýkají Nejvyšší kontrolní úřad, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a Finanční úřad a jejichž důsledky musí řešit stávající vedení MZe, ačkoli je nezpůsobilo,\" řekl Jordán.

Do letošního ledna byly tyto služby zajišťovány outsourcingem se společnostmi BDO IT a Implicit. Smlouva s oběma firmami byla uzavřena v roce 2010. Celkový objem těchto služeb činil 142 milionů Kč, v případě využití opce 181 milionů Kč, jejich čerpání nebylo časově omezeno.

Protikorupční policie začala v roce 2013 zkoumat okolnosti, za kterých MZe nakupovalo informační technologie. Podle trestního oznámení, které v lednu 2013 podal Nejvyšší kontrolní úřad, chyboval resort v letech 2005 až 2011 při tendrech na nákup a provoz IT za více než miliardu korun. Podle informací ČTK ve věci stále nikdo nebyl obviněn.

Úřad zkontroloval majetek a výdaje MZe za celkem 2,3 miliardy korun. Zákon o veřejných zakázkách ministerstvo podle úřadu porušilo už při startu projektu \"integrace sítě MZe\" v roce 2005. Ministerstvo tehdy udělalo nákup za půl miliardy korun, aniž přesně vědělo, co, za kolik a proč chce získat. Navíc kupovalo od předem vybraného dodavatele bez otevřené soutěže. Otevřenou soutěž nevypsal úřad ani po dalších pěti letech, místo toho uzavřel smlouvu za více než 200 milionů se stávajícím dodavatelem.

U další zakázky sice MZe vypsalo otevřenou soutěž, ale mělo nepřiměřené technické požadavky, které zvýhodňovaly předcházejícího dodavatele. Přestože Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zadávací řízení zrušil, MZe jeho rozhodnutí nerespektovalo a s vybraným uchazečem podepsalo smlouvu za zhruba 143 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK