Čeští skláři letos věří v růst tržeb, chtějí povinné třídění skla

25.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. února (ČTK) - Většina českých firem sklářského a keramického průmyslu očekává letos mírný růst tržeb. Nahrává tomu příznivá situace na evropském trhu, uvedl v dnešní tiskové zprávě prezident Asociace sklářského a keramického průmyslu ČR Petr Mazzolini. Asociace také uvedla, že chce prosadit povinnost třídit ploché sklo.

Současný stav sklářského a keramického průmyslu v Česku je podle asociace stabilní. \"Za posledních šest let se hodně změnilo. Firmy získaly nové zakázky a pracují na rozvoji technologií a kapacit, které využívají ve své výrobě,\" uvedla asociace.

Asociace se chce zaměřit na prosazení povinnosti třídit ploché sklo. \"Lidé stále nepovažují sklo za něco, co má nenahraditelnou hodnotu. Velmi často tak končí na skládkách, kde se v podstatě nedá rozložit. Chceme proto prosadit, aby bylo sklo považováno za stejně cennou surovinu jako je například bioodpad, jehož třídění je dnes již pro obce povinné,\" uvedl Mazzolini.

Libor Sehnal ze společnosti AGC Flat Glass Czech dodal, že střepy jsou pro výrobu nového skla nezbytné. \"Naše společnost musí každý rok z různých zdrojů získávat a vykupovat desetitisíce tun skleněných střepů, abychom zajistili plynulost výroby. Přitom daleko větší množství skla se odváží na skládky, kde již neexistuje možnost jeho využití,\" upozornil.

Ve sklářském průmyslu v ČR působí 108 firem s více než 20 zaměstnanci, keramikou se živí dalších 34 firem s více než 20 zaměstnanci. Celkem tyto firmy zaměstnávají přes 21 tisíc lidí. Tržby za prodej vlastních výrobků a služeb sklářského a keramického průmyslu předloni dosáhly 42,22 miliardy korun, z toho 30,68 miliardy korun činil vývoz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK