Tržby českých firem v textilním a oděvním průmyslu loni vzrostly

21.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 21. února (ČTK) - Tržby českých firem v textilním a oděvním průmyslu loni vzrostly o 8,4 procenta na 51 miliard korun. Na růstu se podílí zejména textilní průmysl zvýšením tržeb o 9,4 procenta, růst oděvního průmysl byl pomalejší, vzrostl o necelé dvě procenta. Vyplývá to ze zprávy Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu (ATOK) zveřejněné na veletrzích Styl a KABO v Brně.

Podle výkonného ředitele ATOK Jiřího Česala u oděvního průmyslu není situace tak příznivá jako u textilního. \"Přesto můžeme hodnotit loňský výsledek jako dobrý. Tržby oboru už po nějakou dobu oproti předchozím obdobím neklesají, ale víceméně stabilně rostou,\" uvedl Česal.

Ve firmách, které zaměstnávají 20 a více lidí, loni pracovalo necelých 32.000 lidí, což představuje asi dvouprocentní pokles. V textilním průmyslu byla situace stabilní - pracovalo v něm asi 21.100 lidí, oděvní průmysl zaznamenal více než pětiprocentní pokles.

\"Zahraniční obchod, který je z hlediska textilního a oděvního průmyslu klíčovým, si v roce 2014 nevedl špatně. Textilní průmysl si stále udržuje kladnou bilanci zahraničního obchodu, u oděvního průmyslu je bohužel záporná. Záporná bilance se ale neprohlubuje a udržuje se na přibližně stejné úrovni,\" uvedl Česal. České textilní firmy loni vyvezly zboží za 64,5 miliardy korun, oděvní za 31,4 miliardy. Dovoz činil 63,7 miliardy, respektive 46,9 miliardy.

V zahraničním obchodě se už sice projevil vliv konfliktu na Ukrajině, sankcí a zákazu vývozu některého zboží z EU do Ruské federace. Tento vliv na celková čísla ale není výrazný, protože firmy z oboru vyváží do Ruska a na Ukrajinu zhruba 2,2 procenta vývozů. \"Pro tyto exportéry je spíše důležitý kurz rublu a jeho oslabování,\" dodal Česal.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK