Schäuble hovořil před jednáním eurozóny o nedostatku důvěry Řecku

20.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 20. února (ČTK) - Jednání s Řeckem o prodloužení programu mezinárodní úvěrové pomoci o šest měsíců závisí na tom, zda si evropské země mohou vzájemně důvěřovat. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil německý ministr financí Wolfgang Schäuble při příjezdu na jednání s kolegy ze zemí eurozóny v Bruselu o rozšíření záchranného programu.

Reuters připomíná, že tvrdý řecký postoj odmítající splnění významné části dosavadních závazků podkopal důvěru zástupců zemí eurozóny v Atény. Partneři Řecka nyní mají pochybnosti, zda se nové levicové vládě v Aténách dá věřit, že splní to, na čem se sama dohodne s ostatními zeměmi, které sdílejí euro.

\"Je to o tom být schopní vzájemně si důvěřovat a posílit důvěru lidí ve všech evropských zemích i do budoucna v tento evropský sjednocovací proces. To je skutečný úkol, a to je to, na čem pracujeme všemi silami,\" řekl Schäuble novinářům před dnešním zasedáním.

Řecký ministr financí Janis Varufakis před zahájením jednání vyjádřil naději, že dojde k dohodě, a naléhal na ostatní členy eurozóny, aby v tom také vyvinuli úsilí.

\"Řecká vláda ušla o míli víc, o deset mil víc, a teď očekáváme od našich partnerů, že nám vyjdou z ústrety,\" citovala Varufakise agentura AP.

Není ale vůbec jisté, zda se Řecko s partnery s eurozóny dohodne, protože Atény ani ve svém posledním návrhu neslíbily, že budou pokračovat ve všech rozpočtových škrtech a reformách, k nimž se zavázala už předchozí řecká vláda a které země eurozóny v čele s Německem nadále požadují.

Z německého ministerstva financí dokonce ve čtvrtek uniklo na veřejnost tvrzení, že poslední řecký návrh je \"trojským koněm\", který má Aténám pomoci nakonec se pokoutně vyhnout svým závazkům.

Řeckým politikům se podařilo vyslat do eurozóny celou řadu i protichůdných signálů, které nebyly přijaty v ostatních metropolích a v unijních institucích s přílišným pochopením.

\"Řekové jednali jako sloni v porcelánu,\" řekl dnes německý eurokomisař Günther Oettinger německému rozhlasu. \"Teď si pomalu začínají uvědomovat, jaká jsou reálná čísla. Už toho ale udělali dost, aby podlomili důvěru svých evropských partnerů,\" dodal.

Evropská komise se dnes distancovala od Oettingerových výroků s upozorněním, že hovořil sám za sebe.

Řecká vláda čelí nepříjemné vyhlídce, že nesplní své volební sliby, v nichž slibovala zmírnění úsporných opatření a zároveň udržení jednotného eura. Pokud se v krátkodobém horizontu nenajde jiné řešení, Řecko by mohlo být ponecháno osudu, aby se potýkalo se svými dluhy již od příštího měsíce. To by fakticky znamenalo státní bankrot.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK