ÚOHS zrušil výběr dodavatele pistolí pro celníky

16.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 16. února (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil výběr dodavatele 1600 služebních pistolí pro Generální ředitelství cel. Postup celníků byl netransparentní. Rozhodnutí úřadu je pravomocné, informoval ÚOHS na svém webu. Na postup Generálního ředitelství cel si stěžovala Česká zbrojovka, původním vítězem tendru byla konkurenční MPI CZ, která celníků nabídla pistole Glock.

ÚOHS vydal rozhodnutí v druhé polovině ledna, pravomocné je od minulého týdne. Netransparentní byl postup celníků v dílčím hodnoticím kritériu uživatelské vlastnosti zbraně. ÚOHS zrušil hodnocení nabídek firem, už dříve v případu platilo předběžné opatření, které Generálnímu ředitelství cel zakazovalo uzavřít s vybranou firmou smlouvu.

Jedním z hodnoticích kritérií v tendru byl parametr nazvaný uživatelské vlastnosti zbraně. Podle ÚOHS hodnoticí komise zjevně nedostála své povinnosti, když v žádné části dokumentace o veřejné zakázce neuvedla jasný, transparentní a přezkoumatelný popis způsobu hodnocení.

Česká zbrojovka napadla také to, že místo členů hodnoticí komise údajně zkoumali vlastnosti pistolí náhodně vybraní poradci, kteří v rozporu se zákonem nepředložili prohlášení o nepodjatosti. Přitom jejich subjektivnímu stanovisku, které technicky neověřilo žádné certifikované pracoviště, jak je podle deníku E15 obvyklé v ozbrojených složkách vyspělých zemí, vedení celníků přiřadilo váhu plných 40 procent. Právě tato skutečnost, a nikoliv cena, rozhodla o vítězství rakouských pistolí. K těmto argumentům ÚOHS nepřihlížel, protože důvody ke zrušení výběru vítěze našel už při postupu hodnoticí komise.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK