Světová poptávka po zlatě byla loni nejnižší za pět let

12.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Bombaj 12. února (ČTK) - Světová poptávka po zlatě loni klesla na nejnižší úroveň za pět let. Oznámila to dnes Světová rada pro zlato (WGC), která sdružuje přední těžaře tohoto kovu. Nákup šperků, zlatých mincí a prutů tedy nedokázal překonat hodnoty z roku 2013, kdy byla spotřeba zlata rekordní.

 

Celková poptávka po zlatě loni klesla na 3923,7 tuny z 4087,6 tuny v předešlém roce. Zatímco zájem o zlaté šperky byl nižší o desetinu, poptávka po investičním zlatě se o dvě procenta zvýšila. Centrální banky loni nakoupily přes 477 tun zlata, nejvíce za skoro 50 let.

Nejvíce žlutého kovu, jak se zlatu často přezdívá, loni nakoupili zákazníci z Indie, která tak prvenství sebrala Číně. Oproti enormní spotřebě v předloňském roce ale zájem o zlato v obou těchto zemích klesl. V Indii byl přitom propad poptávky skoro třikrát nižší než v Číně, kde činil 38 procent.

Na nový rekord stoupla v Indii poptávka po zlatých špercích, což souviselo s nákupem klenotnického zboží na svatby a festivaly. V Číně, kde trh se zlatem zažil v roce 2013 nákupní horečku související s prognózou nízké ceny, se naopak poptávka po špercích loni o 33 procent propadla. Zájem o tento kov ale zasáhla i kampaň čínských úřadů proti korupci a ostentativnímu utrácení a například poptávka po investičním zlatě v Číně klesla na polovinu.

Čína a Indie v loňském roce tvořily více než polovinu světové poptávky po zlatě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK