Schodek zahraničního obchodu USA byl v prosinci nejvyšší od 2012

05.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 5. února (ČTK) - Schodek zahraničního obchodu Spojených států se v prosinci proti očekávání analytiků výrazně prohloubil a byl nejvyšší od roku 2012. Dovoz navzdory nižším cenám energií rostl a vývoz se snížil. Deficit se proti předchozímu měsíci zvýšil o 17,1 procenta na 46,6 miliardy dolarů (1,13 bilionu Kč), což byl nejvyšší údaj od listopadu 2012. Zpráva, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo obchodu, vyvolává obavy, že údaj o ekonomickém růstu za čtvrté čtvrtletí bude revidován směrem dolů.

Procentní tempo růstu deficitu pak bylo nejvyšší od července 2009. Ministerstvo rovněž revidovalo údaj za listopad, nově schodek činil 39,8 miliardy USD místo dříve uváděných 39 miliard USD. Ekonomové dotazovaní agenturou Reuters očekávali naopak v prosinci snížení schodku na 38 miliard USD.

Dovoz se prosinci zvýšil o 2,2 procenta na 241,4 miliardy USD. Hodnota dovozu produktů, které nesouvisejí s ropou, vzrostla na nový rekord, což je odrazem posílení domácí ekonomiky. K růstu však přispívá i silnější dolar.

Vývoz naopak klesl o 0,8 procenta na 194,9 miliardy USD. Na vývoz má negativní dopad zpomalení růstu v Asii a Evropě, posílení dolaru a také pracovní spory v přístavech na západním pobřeží USA, které způsobily zpoždění v přepravě zboží. V prosinci se snížil i vývoz do Kanady a Mexika, které jsou hlavními obchodními partnery USA.

Politicky citlivý deficit obchodu mezi USA a Čínou se v prosinci snížil o 5,5 procenta na 28,3 miliardy USD.

Za celý rok 2014 se deficit zahraničního obchodu USA zvýšil o šest procent na 505 miliard USD. Ekonomové očekávají další prohloubení schodku i v letošním roce, protože silný ekonomický růst v USA zvyšuje dovoz. Slabý ekonomický růst v zahraničí a posilující dolar naopak mají negativní dopad na vývoz, upozornila agentura AP.

Překvapivý prosincový růst schodku zahraničního obchodu naznačuje, že údaj o ekonomickém růstu za čtvrté čtvrtletí bude zřejmě revidován směrem dolů. Vláda minulý týden uvedla, že hrubý domácí produkt vzrostl v posledních třech měsících loňského roku o 2,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK