Strojírny EXCON Steel z Hradce Králové jsou v konkurzu

30.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 30. ledna (ČTK) - Strojírny EXCON Steel, které sídlí v Praze a výrobní závod mají v Hradci Králové, jsou v konkurzu. Firma se v rámci insolvenčního řízení snažila svou tíživou situaci řešit reorganizací. Nakonec ale v polovině ledna požádala Městský soud v Praze o prohlášení konkurzu a soud jí vyhověl. V podniku pracuje asi 160 lidí. Zhruba 190 věřitelů po úpadci žádá 698 milionů korun.

Insolvenční správce David Jánošík dnes ČTK řekl, že jednou z variant řešení konkurzu je pokračování provozu závodu a prodej podniku v chodu. Redukci počtu zaměstnanců nevyloučil. O dalším postupu bude muset rozhodnout věřitelský výbor, uvedl. Firma již v prosinci nahlásila úřadu práce propuštění asi 80 lidí. K němu ale nakonec nedošlo a výpovědi rozdány nebyly. Podle úřadu práce jsou lidé z kovovýroby nyní na trhu práce žádaní, takže by případní propuštění měli mít šanci najít novou práci.

Do insolvence se EXCON Steel dostala loni v červenci na podnět přepravní společnosti MAXiTRANS. Strojírny se k návrhu následně připojily s tím, že ztratily schopnost hradit splatné závazky z provozu. Soud firmě v srpnu povolil řešit úpadek reorganizací. Firma ale žádný reorganizační plán nepředložila. Ač jednala s několika investory, žádný do financování její reorganizace nevstoupil.

Strojírny se do problémů dostaly zejména kvůli nevydařenému kontraktu na výrobu konstrukcí pro větrné elektrárny pro německou firmu. Kvůli neodebrání a neuhrazení téměř poloviny zakázky se EXCON Steel dostala do platební neschopnosti. Na německou firmu poddala žalobu u tamního soudu na uhrazení škody téměř sto milionů korun.

Znalec hodnotu majetku úpadce vyčíslil na 195 milionů korun. Jediným zajištěným věřitelem je Unicredit Bank s pohledávkou 145 milionů korun, znalcem oceněný zajištěný majetek má hodnotu 156 milionů. Nezajištění věřitelé tak z konkurzu zřejmě získají jen symbolické uspokojení.

EXCON Steel mimo jiné vyrábí speciální ocelové konstrukce. Firma měla být například jedním z dodavatelů při plánované dostavbě temelínské elektrárny, když podepsala dohodu o budoucí spolupráci s francouzskou společností Areva i americkým Westinghousem. Projekt byl ale zastaven.

Firma byla v minulosti součástí kolosu hradeckých strojíren ZVU, z nichž se vydělila při restrukturalizaci ZVU v roce 1997 pod názvem ZVU Chemie. V roce 1999 ZVU Chemii koupila rakouská Böhler Hochdrucktechnik, v roce 2001 ZVU Chemie zkrachovala. O dva roky později podnik v rámci konkurzu ZVU Chemie koupila pražská inženýrská skupina EXCON.

V roce 2013 měla EXCON Steel obrat 324 milionů korun a zaměstnávala v průměru 261 lidí. V roce 2012 měla obrat 577 milionů a 270 zaměstnanců.

Zdeněk Rychtera dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK