ČT: Lhůta pro hlášení dovozu masa se opět zkrátí na 24 hodin

28.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. ledna (ČTK) - Hlášení dovozu masa a dalších živočišných produktů do Česka dva dny předem skončí, lhůta se zkrátí na dřívějších 24 hodin. Dojednali to importéři, zpracovatelé a ministerstvo zemědělství, uvedla dnes Česká televize (ČT). Prodloužení lhůty na dva dny bylo loni počátkem října odpovědí na ruské sankce a mělo chránit před nelegálními dovozy. Obnovená kratší lhůta by měla začít platit nejpozději v dubnu.

\"To byla opatření, která prostě v daný okamžik jsme považovali za zodpovědné je přijmout, ale protože se ty obavy nenaplnily v takové míře a ty informace nám stačí 24 hodin předem, tak jsme to zase vypustili,\" řekl ČT ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dovozci a zpracovatelé delší lhůtu kritizovali kvůli administrativní zátěži od jejího zavedení a podle ČT by chtěli, aby dovozy nemuseli předem hlásit vůbec.

ČT uvedla, že počet kontrol Státní veterinární správy (SVS) se od prodloužení lhůty zvýšil asi o polovinu a odhalených pochybení přibylo desetinásobně. Častým nedostatkem přitom byly právě nepřesnosti v ohlášení dovozu.

Prodloužení lhůty na dva dny platilo od loňského 3. října. Dovozci od té doby musejí do formuláře uvádět také informaci o předpokládané prodejní ceně výrobku. Zpřísnění mělo podle ministerstva zemědělství mimo jiné zabránit možnému zavalení českého trhu potravinami za dumpingové ceny v důsledku ruského embarga na jejich dovoz ze zemí Evropské unie.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK