Odbory řetězce Tesco odvolaly stávkovou pohotovost

23.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - Odbory obchodního řetězce Tesco dnes odvolaly stávkovou pohotovost. Společnost se s odboráři dohodla, že zaměstnanci uzavíraného hypermarketu v Ústí nad Labem, kteří opustí firmu, dostanou vyšší odstupné a mimořádnou odměnu. ČTK to potvrdila společnost Tesco i odboráři. Reorganizace se týká 102 zaměstnanců.

\"Ti (zaměstnanci), kteří opustí naši společnost, dostanou vyplaceno odstupné nad rámec stanovený zákonem včetně mimořádné odměny za odpracované roky,\" uvedl generální ředitel Tesco Stores ČR David Morris.

V závislosti na počtu odpracovaných let bude odcházejícím pracovníkům navýšeno zákonné odstupné až o dvě měsíční mzdy. Za každý celý odpracovaný měsíc z výpovědní doby jim bude navíc vyplacena mimořádná odměna. Bude jim také vyplacen věrnostní bonus, dovolená a umožněno vyčerpat rekondiční volno, které je benefitem vyplývajícím z kolektivní smlouvy.

Tesco také všem odcházejícím zaměstnancům ústeckého hypermarketu pomůže při hledání nového pracovního místa a nabídne jim pomoc při tvorbě životopisů a průvodních dopisů. Řetězec již dříve oznámil, že těm zaměstnancům, kteří jsou ochotni a schopni dojíždět, nabídne jiné pozice v okolních obchodech.

Odbory obchodního řetězce Tesco v ČR na začátku minulého týdne vyhlásily stávkovou pohotovost. Reagovaly tak na plán firmy uzavřít hypermarket v Ústí nad Labem a pražský supermarket ve Smíchovské tržnici.

Zpráva o propouštění v ČR přišla jen pár dní poté, co nový šéf britského Tesca Dawe Lewis představil rozsáhlý ozdravný program. Program zahrnuje omezení investic, uzavírání prodejen, snižování stavů, restrukturalizaci a možný prodej zahraničních aktivit. Společnost má v Česku téměř 14.000 zaměstnanců.

Tomáš Medek rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK