Náměstkem SPÚ pro restituce bude kandidát ČSSD Stanislav Novotný

23.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - Novým náměstkem Státního pozemkového úřadu (SPÚ) majícím na starosti církevní restituce bude Stanislav Novotný (59). Politický kandidát vládních sociálních demokratů nastoupí na místo po v prosinci odvolaném Vojtěchu Weisovi bez výběrového řízení. V rozhovoru s ČTK to dnes uvedla ústřední ředitelka SPÚ Svatava Maradová. Ta naznačila, že by ve věci výběru svých náměstků ráda měla větší vliv.

\"V tuto chvíli není pozice náměstka ještě obsazená, ale je již vybraný, a to bez výběrového řízení. Tento postup je v souladu s politickými dohodami. Jde tedy o nominanta sociální demokracie,\" řekla ČTK Maradová, která prý dnes nominaci odsouhlasila. Novotný, který má právnické vzdělání, naposledy působil jako ředitel pobočky Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových v Tachově.

Přesný termín nástupu nového náměstka není podle Maradové znám. Ústřední ředitelka se s Novotným sejde v nejbližší době. \"Lze to (jmenování Novotného) předpokládat v průběhu února,\" podotkla.

\"Rozumím těmto dohodám, ale současně s nimi bych osobně přikládala velmi významnou váhu kvalifikaci a manažerským schopnostem,\" řekla Maradová. \"Z pozice ústřední ředitelky jsem právě já zodpovědná za úřad a jeho výsledky, takže bych měla mít vliv na to, kdo tak významnou činnost řídí,\" dodala. Zda má budoucí náměstek podle ní dostatečnou kvalifikaci, odmítla v současné situaci komentovat. Církevní restituce jsou jednou z hlavních agend úřadu, jsou navíc již roky ožehavým tématem tuzemské politické scény.

V prosinci Maradovou odvolaný Weis byl ve funkci od května a podle dřívějšího vyjádření své nadřízené nedokázal zvýšit výkonnost na daném úseku. Sociálním demokratům, kteří Weise na úřad vyslali, se odvolání nelíbilo. Mluvčí ČSSD pro zemědělství Jan Hajda označil snahu Maradové zabránit prosazování politických vlivů do rozhodování SPÚ. Pokud prý chce ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) obsadit místo odborníkem, ČSSD takového má.

Podle kuloárních informací měl být druhým kandidátem sociálních demokratů na místo po Weisovi bývalý místopředseda a poslanec Karel Machovec. Ten byl v listopadu 2005 odvolán po aféře s převody půdy spekulantům z výkonného výboru tehdejšího Pozemkového fondu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK