Strojírenská firma DAKO-CZ z Třemošnice otevřela novou halu

12.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Třemošnice (Chrudimsko) 12. ledna (ČTK) - Společnost DAKO-CZ z Třemošnice na Chrudimsku dnes otevřela novou montážní a expediční halu. Vybudovala ji nákladem 18 milionů korun, pro investici výrobce brzdových systémů kolejových vozidel využila státní pobídky. Otevření se zúčastnil i prezident Miloš Zeman, který je na návštěvě Pardubického kraje. V uplynulém roce se firmě dařilo, řekl ČTK generální ředitel Milan Polák.

\"V minulém roce jsme opět meziročně zvýšili tržby, budeme se pohybovat mezi sedmi až deseti procenty,\" uvedl Polák. Obdobný nárůst očekává i letos.

Společnost rozšířila obchodní teritoria, dostala se na trh Ukrajiny, obchodní aktivity rozvíjí v Číně. Největší zakázku získala pro nejvýznamnějšího klienta, jímž je společnost Siemens. Podepsala kontrakt na brzdové systémy pro metro do Rijádu v Saudské Arábii v hodnotě asi 150 milionů korun.

V nové hale vznikne v první fázi 12 pracovních míst. Prostory firma využije pro aktuální zakázky, kromě dodávky do Rijádu si brzdové systémy objednala například společnost Stadler Rail pro vlakové soupravy Flirt.

Zhruba ze 70 procent DAKO-CZ vyrábí pro zahraniční klienty, 30 procent výrobků směřuje na český trh. Brzdové systémy z Chrudimska už například slouží ve vozech metra v Oslu, Mnichově, Varšavě, v Kuala Lumpuru v Malajsii nebo v nákladních vozech ve Švýcarsku.

V roce 2013 vzrostly společnosti tržby o 15 procent na více než 700 milionů korun. Hrubý zisk činil 65 milionů korun. Loňské výsledky zatím nebyly zveřejněny. Podnik zaměstnává přes 500 pracovníků. Třemošnický závod má i vlastní vývojové centrum.

Firmu DAKO-CZ ovládá podnikatel Jaroslav Strnad, zejména prostřednictvím společnosti Logeko, menšinový podíl ve společnosti má slovenská firma EBA. Podnikatel Strnad je také například většinovým vlastníkem automobilky Tatra nebo majitelem firmy Excalibur Army, která prodává vojenskou techniku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK