Ruská centrální banka půjčí miliardy rublů na záchranu Trust Bank

26.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 26. prosince (ČTK) - Ruská centrální banka poskytne 99 miliard rublů (téměř 43 miliard Kč) finančnímu domu Trust Bank, aby tuto středně velkou banku pomohla zachránit před krachem. Pomoc bude ve formě desetileté půjčky, informovala dnes agentura Reuters. Rusko se v posledních dnech snaží stabilizovat domácí finanční trhy, kterými otřásl přechodný prudký pokles rublu.

Ruská centrální banka nedávno uvalila na finanční ústav Trust Bank nucenou správu. Jde přitom o první záchranu tohoto druhu za nynější krize rublu.

Centrální banka poskytne mimo to dalších 28 miliard rublů (12,1 miliardy Kč) ve formě půjčky s šestiletou dobou splatnosti bance Otkritie, která bude na záchranný program pro Trust dohlížet.

Na ruský bankovní sektor negativně doléhají západní sankce, které velkým bankám omezily přístup na mezinárodní finanční trhy, takže se jim prudce zvýšily náklady na vlastní financování. Situaci bank podkopává i směřování ekonomiky do recese a nedávný prudký propad rublu.

Ruská měna v polovině prosince přechodně oslabila až na 80 rublů za dolar, zatímco v první polovině roku se její kurz pohyboval v rozmezí 30 až 35 rublů za dolar. Ruské úřady v minulých dnech přistoupily k řadě opatření ve snaze zastavit pád rublu a zbrzdit inflaci, včetně prudkého zvýšení úrokových sazeb, omezení vývozu obilí a neoficiálního omezení pohybu kapitálu.

Rubl tento týden převážně zpevňoval. Dnes dopoledne se jeho kurz k dolaru v Moskvě zvýšil asi o 0,9 procenta na 52,1 rublu za dolar. Ruská měna se tak vrátila na hodnoty ze začátku prosince. Ke společné evropské měně euro dnes dopoledne rubl získával asi 1,3 procenta na zhruba 63,7 RUB za euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK