Euro k dolaru stouplo, investoři vybírali zisky

22.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 22. prosince (ČTK) - Euro dnes odpoledne rostlo k americkému dolaru, a oživilo tak z nejnižší hodnoty za dva roky, na kterou sklouzlo během dřívějšího obchodování v Asii. Dolar srazily horší údaje z amerického realitního trhu. Nepomohl mu ani celkový objem obchodů, který před Vánoci zůstává slabý.

Euro nejdříve v asijském obchodování sestoupilo k dolaru na nové dvouleté minimum, později během obchodního dne ale oživilo a v New Yorku se prodávalo za zhruba 1,2258 USD, což představovalo nárůst o zhruba čtvrt procenta.

Dolar srazila zpráva, podle které prodej starších domů v USA v listopadu výrazně klesl a jeho tempo po dvou měsících růstu sestoupilo nejníže za půl roku. V úterý trhy čeká konečná zpráva o vývoji americké ekonomiky za třetí čtvrtletí, ale také údaje o inflaci a další ekonomická data.

Společná evropská měna ztratila k dolaru od začátku roku zhruba 11 procent hodnoty. Podle analytika Grega Andersona ze společnosti BMO Capital Markets jí dnes k nárůstu pomohlo vybírání zisků, spíše než obavy z úterních ekonomických dat z USA nebo z dalšího vývoje z Řecku, kde se schyluje k dalším dvěma kolům prezidentské volby. Jestliže skončí neúspěchem, budou se muset do února konat v zemi předčasné parlamentní volby, jejichž výsledek by mohl ohrozit snahu o finanční stabilizaci Řecka po těžké dluhové krizi.

K japonskému jenu dnes dolar rostl a ocitl se vůči němu až na 120,01 JPY, což byla nejvyšší úroveň za dva týdny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK