Mzdové tarify v zemědělství vzrostou v příštím roce o 2,7 pct

22.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. prosince (ČTK) - Minimální mzdové tarify v zemědělství porostou v příštím roce v průměru o 2,7 procenta. V nižších platových třídách bude růst výraznější než ve vyšších. ČTK to dnes krátce po podepsání kolektivní smlouvy vyššího stupně oznámili zástupci odborů a agrárních podnikatelů. Po předpokládaném rozšíření by se měla kolektivní smlouva vztahovat na přibližně tři čtvrtiny ze zhruba 100.000 zaměstnanců v odvětví.

\"Nárůst minimálních mzdových tarifů bude o 2,7 procenta, byť ty jednotlivé třídy se trochu odlišují, není to ve všech třídách stejné,\" řekl ČTK předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. \"V podstatě se dá říci, že u těch nižších tarifů došlo k malinko výraznějšímu nárůstu než u těch manažerských,\" dodal.

\"Myslím si, že v současné době, kdy se diskutují propady na českém trhu kvůli zastavení dodávek do Ruska a hlavně kvůli dovozům supermarketů ze zemí EU, je to docela dobré,\" komentoval výsledek kolektivního vyjednávání šéf odborů Bohumír Dufek.

Kolektivní smlouvu dnes s odboráři podepsal Zemědělský svaz, jehož členské firmy zaměstnávají přes 40.000 lidí. V úterý by měl přibýt podpis vyjednavače menšího Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů. Podle Dufka odboráři následně, tak jako v předchozích letech, požádají ministerstvo práce o rozšíření platnosti smlouvy.

Odboráři šli letos do kolektivního vyjednávání s požadavkem růstu mzdových tarifů o 3,7 procenta, zaměstnavatelé proti tomu navrhovali 1,5 procenta. Během čtyř kol hledání kompromisu se obě strany nakonec dnes dohodly.

Dlouhodobé snižování zaměstnanosti v zemědělství loni pokračovalo, proti předchozím rokům však jeho tempo zpomalilo. Počet zaměstnanců se meziročně snížil o 1,8 procenta na 103.500. Průměrná mzda v zemědělství, lesnictví a rybářství vzrostla loni o 2,9 procenta na 20.584 Kč, když průměrná mzda v Česku činila 25.128 Kč. Nepoměr mezi mzdami v zemědělství a zbytku národního hospodářství klesl o 2,2 procentního bodu na 81,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK