Zrušení stavebních předpisů je destruktivní, tvrdí developeři

18.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. prosince (ČTK) - Pozastavení platnosti pražských stavebních předpisů, které ve středu avizovalo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), je destruktivní a chaotické, tvrdí největší developeři oslovení ČTK. Podle nich jim krok MMR způsobí milionové škody.

\"Aktuální nejasnosti ohledně budoucnosti pražských stavebních předpisů jsou pro fungování trhu zcela destruktivní. Proces rozvoje, schvalování a realizace nových staveb je velmi finančně i časově náročná činnost a musí se plánovat v horizontu mnoha let dopředu. Proto tento trh více než cokoli jiného potřebuje zejména jasná pravidla a předvídatelnost ze strany veřejného sektoru,\" uvedl šéf Central Group Dušan Kunovský.

Šéf Ekospolu Evžen Korec zrušení předpisů přirovnal ke zmatkům kolem DPH u stavebních pozemků, kdy stále není jasné, jaká sazba bude po Novém roce platit. \"V případě Pražských stavebních předpisů se jedná o obdobný legislativní Kocourkov na úrovni Prahy. Jejich dřívější protlačení ´natvrdo´ bez jakýchkoliv dohod na úrovni pražského zastupitelstva a ministerstva pro místní rozvoj a následné zrušení způsobilo zmatek a chaos v systému povolování staveb,\" tvrdí Korec. Podle něj \"jepičí životnost\" těchto předpisů způsobí řadě developerů milionové ztráty.

\"Všechny své projekty, které tyto firmy připravovaly podle nových stavebních předpisů, totiž můžou hodit do koše, a dojde tak i k pozdržení jejich realizace,\" varuje Korec. Za pravdu mu dává i Kunovský. \"Všechny naše nově připravované projekty jsou již navrhovány v souladu s pražskými stavebními předpisy a jakákoli případná další změna této legislativy by pro nás pochopitelně znamenala velké komplikace a výrazně zvýšené náklady,\" uvedl.

Developeři přijetí pražských stavebních předpisů, které nahradily zastaralé a nevyhovující obecně technické předpisy z roku 1999, přivítali. \"Byly velmi důkladně a dlouho projednávány napříč odbornou veřejností, diskutovány s architekty, urbanisty i představiteli města,\" řekl Kunovský. Podle něj po vzoru jiných západoevropských metropolí, jako jsou Kodaň, Amsterdam a Vídeň, směřují Prahu k využití proluk a nevyužívaných průmyslových brownfieldů uvnitř města namísto dalšího rozlézání metropole do polí. Znovu zavádějí uliční čáru, kladou důraz na rozvoj celé lokality, na množství veřejně přístupné zeleně a občanské vybavenosti, uvedl.

Stavební předpisy, které jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu, schválila minulá rada města. Ještě předtím, než v říjnu vešly v platnost, vzbudily bouřlivou debatu. Billboardová lobby proti nim vyvolala mediální kampaň. Nesouhlasila totiž s regulací reklamy, kterou předpisy přinášejí. Ministerstvo následně přišlo s připomínkami a vyžádalo si od Prahy úpravu předpisů. Vadily mu tři věci: chybějící notifikace předpisů Evropskou komisí a téma teploty vozovky a osvětlení a oslunění.

Pražští radní se tento týden rozhodli, že do půl roku vypracují novelu pražských stavebních předpisů, do té doby se bude Praha řídit obecnými předpisy. Odborníci však upozorňují, že podle nich se v hlavním městě nedá stavět. Celostátně platné stavební předpisy prý neberou v potaz pražská specifika týkající se zejména vysoké hustoty zástavby. Nezohledňují ani dopravní vybavenost lokality z hlediska MHD.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK