Oligarchy stál pád rublu 5 mld. USD, dnes rubl část ztrát smazal

17.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva/Praha 17. prosince (ČTK) - O pět miliard dolarů (113 miliard Kč) přišli za jediný den ruští oligarchové kvůli pádu rublu. Ruská měna začátkem týdne oslabila až o pětinu a země se dostala na pokraj první měnové krize od roku 1998. Dnes ale rubl velkou část ztrát smazal. Na rublu se podepsala krize na Ukrajině, západní sankce či propad cen ropy. Situace se ale značně liší od obrázku líčeného ruskými státními médii, podle nichž je propad pod kontrolou. České firmy zatím změny hodnoty ruské měny většinou příliš nezasáhly.

Už v pondělí rubl utrpěl desetiprocentní ztrátu, nejhlubší jednodenní oslabení od roku 1998, kdy rychlý pád měny zavedl Rusko do platební neschopnosti a lidé ztratili většinu úspor. Ztráty pokračovaly i v úterý, ale dnes navzdory počátečnímu poklesu rubl výrazně zpevnil po zprávách, že ruské ministerstvo financí začalo prodávat devizy a centrální banka ohlásila opatření ke stabilizaci finančních trhů. Dolar během dneška vůči rublu oslabil o téměř deset procent na 61,66 rublu.

Ministerstvo financí oznámilo, že prodává na trhu zbytky deviz, jichž má kolem sedmi miliard dolarů (155 miliard Kč). Centrální banka zase dnes uvedla, že v pondělí na devizovém trhu utratila na podporu měny 1,96 miliardy dolarů (43,3 miliardy Kč). Rovněž oznámila, že chystá kroky, které v případě potřeby zajistí ruským finančním společnostem dodatečný kapitál. Je i připravena pořádat devizové aukce a poskytla bankám právo nevytvářet rezervy na úvěrové ztráty v případě, že zhoršení jejich situace způsobily sankce.

Rubl se podle ruského premiéra Dmitrije Medveděva pohybuje v pásmu, které není pro hospodářství bezpečné. Propad si žádá zásah, který by ale měl vycházet z tržních mechanismů, tvrdá regulace měnového trhu není nutná, řekl dnes podle ruské agentury Interfax Medveděv. Obavy vyslovila i Evropská komise. \"Ekonomický vývoj v Rusku sledujeme se znepokojením,\" citovala agentura Reuters nejmenovaného činitele unie. \"Nikdo nemá zájem na tom, aby se Rusko propadlo do hluboké hospodářské krize,\" dodal.

Výrazný úterní propad rublu se odrazil i ve výši majetku ruských oligarchů, kteří tak přišli o 5,1 miliardy dolarů. Vyplývá to z indexu miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg. Celkové ztráty oligarchů od začátku roku činí 62 miliard USD (1,3 bilionu Kč).

\"Nejbohatší Rusové nynější situaci vnímají velmi negativně, ale nemají nástroje, jak ji zvrátit,\" prohlásil politolog Stanislav Belkovskij, který během prvního prezidentského období Vladimira Putina působil v Kremlu jako poradce. Běžní Rusové se však ze státem kontrolovaných sdělovacích prostředků zatím dozvídají, že turbulence rublu jsou pod kontrolou, napsala dnes agentura Bloomberg.

O téměř čtyři miliardy korun se zmenšil i majetek českého miliardáře Petra Kellnera, který v Rusku podniká. Firma Home Credit z Kellnerovy skupiny PPF vykázala za devět měsíců letošního roku ztrátu asi 1,85 miliardy Kč, ačkoli loni byla v zisku 8,1 miliardy. Hlavním důvodem poklesu byl právě vývoj na klíčovém ruském trhu, ale jak nynější zrychlení pádu rublu výsledky firmy ovlivní, Home Credit nesdělil.

Většinou ale české firmy pád rublu bezprostředně příliš nepocítily. Řada z nich totiž s ruskými partnery obchoduje v eurech nebo dolarech. Výjimkou je třeba výrobce letadel Aircraft Industries z Kunovic, který už nyní ví, že ho pokles ruské měny stojí desítky milionů korun. Firmy ale mají obavy z budoucího vývoje a klesající kupní síly v Rusku. Největší česká textilní firma Juta ze Dvora Králové nad Labem dokonce v minulých dnech zcela zastavila prodej do Ruska. Situace asi postihne i lázně v Karlových Varech, Teplicích či Poděbradech, protože velkou část jejich klientely tvoří Rusové.

Česko se snaží na dopady výkyvů rublu připravit. Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhne vládě vznik komise, která se bude vlivem poklesu rublu na českou ekonomiku a exportéry zabývat. Státní pojišťovna EGAP chystá plán řešení problémových případů, protože řada ruských obchodních partnerů českých vývozců může čelit problémům se splácením úvěrů od českých bank. EGAP již nyní kontaktuje banky s žádostí o obezřetnost u úvěrů do Ruska. Vývoz tuzemských firem do Ruska činil loni 116 miliard Kč a dovoz 155 miliard. Většinu hodnoty dovozu tvoří ropa a plyn. Podle prezidenta Miloše Zemana jsou však problémy Ruska otřesem, který je překonatelný. Destabilizace v zemi se neobává.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK